Cuprul este esențial pentru corpul uman, dar numai în cantitați mici. Chiar daca asimilezi mai mult decat ai nevoie, organismul tau este programat în așa fel încat sa poata elimina surplusul. Exista, însa, și persoane care nu pot scapa de excesul de cupru, din cauza unei dereglari genetice, numita boala Wilson.
Este o afecțiune ereditara, destul de rara (aproximativ 3 cazuri la o suta de mii de locuitori), ce provoaca o otravire lenta a întregului organism, prin acumularea excesiva de cupru în țesuturi și organe, mai ales în ficat și creier.
Cum se manifesta
Aproape zilnic mancam alimente bogate în cupru: pește, ficat, carne, legume uscate, ciuperci, ciocolata, nuci, cireșe și nu pațim nimic. În schimb, bolnavii Wilson se intoxica fara sa știe cu aceste „otravuri”. La un moment dat (de obicei în jurul varstei de 16-17 ani) ficatul nu mai face fața și se îmbolnavește.
Apare hepatita cu toate armele sale: icter, balonari, voma, greața, dureri abdominale. Apoi, simptomele psihice și neurologice: tremuraturi, dificultați la mers, vorbire, scris, înghițit, depresii și agresivitate, ajungand pana la demența. Partea tragica apare atunci cand e afectat creierul, bolnavul devenind o „leguma”. Dar toate aceste simptome pot fi ameliorate și chiar stagnate, daca boala este depistata la timp și tratata corespunzator.
Terapia
Tratamentul are ca scop eliminarea cuprului în exces și trebuie instituit cat mai devreme posibil. Uneori, o întarziere de cateva zile poate cauza agravari ireversibile. Oprirea completa a tratamentului poate fi fatala, ducand la moartea pacientului în trei-patru luni. Deși tratamentul este gratuit din anul 2001, înca mai constituie o problema pentru pacienți, deoarece se gasește destul de greu.
Penicilamina (Cuprimine, Depen) și trientina (Syprine) acționeaza prin eliminarea cuprului în urina, neajunsul acestora fiind efectele adverse. Cel mai nou medicament este acetatul de zinc (blocheaza absorbția cuprului în tractul intestinal), care are mai puține efecte secundare. Pe langa terapie, se recomanda și un regim alimentar sarac în cupru.
Casatoriile între rude, blestemate genetic
O vorba din batrani spune ca mariajul între persoane înrudite este un mare pacat, iar copiii rezultați sunt blestemați. Se pare ca exista un dram de adevar, iar marturie stau cateva familii din Rucar, provenite din casatorii consagvine. Motivul acestora: pastrarea averii în familie. Consecințele: moștenitori cu boala Wilson, dar evident numai copiii nascuți din parinți purtatori ai acestei boli.
Daca, în mod obișnuit, frecvența purtatorilor acestei afecțiuni genetice este de 1 la 90 de locuitori, în Rucar se presupune ca ar fi cam 20 de purtatori la 90 de locuitori. Cerți sunt doar bolnavii: 5 din 7000 de rucareni. Și pentru ca dintr-o casatorie între doi purtatori rezulta un copil bolnav de Wilson, ar trebui introdusa, înainte de casatorie, efectuarea obligatorie a unor analize de identificare a bolii (cupremie și ceruloplasmina), macar pentru locuitorii din Rucar.
Drama unui constanțean
Constantin era un tanar ca oricare altul. Lucra ca bodyguard la Casa de cultura din oraș, iar în timpul liber facea sport (culturism). Nimic neobișnuit… pana într-o zi, cand din senin l-au luat frisoanele, amețelile și simțea ca nu mai poate sa mearga. „Parca era drogat, nu vorbea, nu putea sa înghita. M-am speriat și l-am dus imediat la psihiatrie. A stat o saptamana în spital, dupa care l-au trimis la București”, ne povestește mama baiatului, care în urma cu un an a aflat de boala Wilson.
„Ajunsesem la disperare, nimeni din Constanța nu știa ce are baiatul nostru. Eram în stare sa ne vindem apartamentul doar ca sa-l putem ajuta, mai ales ca e singurul nostru copil. Cand am aflat de boala Wilson, nu știam ce-i aia, dar speram sa nu fie ceva grav”. Din nefericire, razboiul cu viața de abia începea. Medicamentele prescrise la București nu se gaseau, iar înlocuitoarele nu-i faceau bine baiatului. Așa a început lupta cu procuratul.
„Produsul Syprine nu e avizat de Ministerul Sanatații în Romania, deci a trebuit sa apelez la cunoștințe în strainatate. Am descoperit un medic din New York, care ne-a ajutat cu medicamente, am mai și cumparat din Germania (200 capsule cu 500 euro) și din SUA (200 capsule cu 260 euro). Iar în urma acestui tratament, i-a scazut cuprul din organism. Acum vorbește, mananca. E uimitor ca și-a revenit!” Mai greu e cu analizele, care trebuie facute din 3 în 3 luni și care nu se efectueaza decat la București, prețul uneia ajungand la 300.000 lei. Dintr-o pensie de boala (1,8 milioane de lei pe luna), un ajutor de șomaj al mamei și o pensie a tatalui nu e foarte ușor. Cu toate acestea, parinții lui Constantin fac toate sacrificiile pentru salvarea fiului lor.