Bob Dylan și-a vândut catalogul muzical înregistrat companiei Sony

De: Ana Obretin / 25.01.2022, 09:05
Bob Dylan și-a vândut catalogul muzical înregistrat companiei Sony

Cântărețul Bob Dylan și-a vândut întregul catalog muzical înregistrat companiei japoneze Sony. Tranzacția a avut loc în iulie 2021, iar valoarea contractului nu a fost dezvăluită, însă presa americană de specialitate vehiculează suma de peste 200 de milioane de dolari.

Acordul acoperă aproape șaizeci de ani de muzică a legendarului cântăreț pop-country, de la albumul său de debut omonim, lansat în 1962, și până la „Rough and Rowdy Ways”, din 2020. Acordul acoperă, de asemenea, „drepturile pentru viitoare noi lansări” de piese, potrivit unui comunicat de presă emis de Sony. 

CITEȘTE ȘI: Bob Dylan este dat în judecată pentru că ar fi abuzat sexual o minoră în 1965

The Rolling Stone Magazine: „Bob Dylan este parintele muzicii rap”

Bob Dylan, în schimbare permanentă

Bob Dylan, în vârstă de 80 de ani, laureat al premiului Nobel pentru literatură, și-a vândut deja drepturile de autor – distincte de drepturile de înregistrare – companiei Universal, un concurent al Sony, la sfârșitul anului 2020, pentru o sumă estimată la acea vreme la 300 de milioane de dolari.

Drepturile de înregistrare controlează reproducerea și distribuția creației muzicale. De această dată, site-uri specializate în industria muzicală, precum Billboard și Variety, menționează o sumă mai mare de 200 de milioane de dolari. Potrivit Sony, acordul anunțat luni consolidează o relație de lungă durată cu Bob Dylan, care semnase în 1961 cu Columbia Records, o subsidiară a gigantului muzical.

Deținătorii de drepturi de înregistrare pot decide cu privire la reeditările viitoare, în timp ce deținătorii de drepturi de autor câștigă dividende din difuzarea pe orice platforme a pieselor, din vânzările de albume sau utilizarea în publicitate și filme a acestor creații.

Cataloagele unor mari personalități din muzică au făcut obiectul mai multor tranzacții majore în ultimele luni, o tendință determinată în special de platformele de streaming și de pandemie. La jumătatea lunii decembrie 2021, Bruce Springsteen și-a vândut drepturile de autor și de înregistrare pentru întregul său catalog companiei Sony, pentru peste 550 de milioane de dolari.

CITEȘTE ȘI: Bob Dylan expune 48 de tablouri la Copenhaga

Foto: Profimedia Images