Bogatii Romaniei se „dueleaza” in averi, intr-un nou TOP 300

Apropo.ro / 10.10.2008, 13:24
Bogatii Romaniei se
Revista Capital va lansa, pentru al saptelea an consecutiv, Top 300 - cei mai bogati romani.

Revista Capital va lansa, saptamana viitoare, pentru al saptelea an consecutiv, Top 300 – cei mai bogati romani.

Pana sa afli care este Top 10, iti spunem ca Gigi Becali si Dinu Patriciu fac cei mai multi bani din imobiliare si energie verde (surse de energie regenerabila si nepoluanta).

De exemplu, Becali vrea sa bage un million de euro in centrale eoliene si sa transforme deseurile de la Avicola Iasi in surse de energie.

TOP INVESTITORI IN IMOBILIARE

Dinu Patriciu

Imobiliarele s-au situat, alaturi de industria petrolului si massmedia, in fruntea domeniilor indicate de Dinu Patriciu, in luna august 2007, drept destinatii predilecte pentru plasarea banilor obtinuti din vanzarea pachetului de 75% din actiunile Rompetrol grupului KazMunaiGaz. Immorent, parte a grupului Erste, grupul Rompetrol si familia Patriciu vor dezvolta in parteneriat un proiect imobiliar de 300 milioane euro in nordul Bucurestiului, cu o suprafata de 150.000 metri patrati construiti, care va include si noul sediu al companiei petroliere. Patriciu mai are participatii la firmele Alpha Constructii si Investitii Imobiliare si Hein Romania. Recent, Rompetrol SA a vandut 83,91% din capitalul Astra Investitii Imobiliare firmei DPS Investments, pentru 33,85 milioane dolari.

Gigi Becali

„Cheia succesului in afaceri este sa cumperi ieftin si sa vinzi scump. Asta fac eu”, spune finantatorul Stelei, explicand o strategie simpla, dar care i-a adus miliarde de euro. El spune ca in Pipera, acolo unde detine 250 de hectare de teren, va construi un ansamblu rezidential format din 20 de blocuri. Sase dintre acestea sunt deja intr-un stadiu avansat al constructiei, iar apartamentele vor fi vandute la preturi rezonabile. Becali detine terenuri in sectorul 1 si 2 al Capitalei, Popesti-Leordeni, Balotesti, Otopeni, in Braila si Pitesti. Numai valoarea de piata a Palatului Becali din Capitala ar fi, potrivit spuselor sale, de 25 de milioane de euro (teren plus imobil)

Fratii Negoita

Ionut si Robert Negoita sunt proprietarii celui mai mare hotel din estul Europei, in care au investit peste 30 de milioane de euro si a carui valoare de piata se estimeaza ca va ajunge la 200 de milioane de euro in acest an. Grupul Confort, detinut de cei doi, este proprietarul hotelurilor cu acelasi nume, al parcului acvatic Water Park de la Otopeni si al cartierului de vile Domus din Pipera, a carui valoare de piata se ridica la 35 milioane euro. Compania Pro Confort intentioneaza sa investeasca, in 2009, 240 de milioane de euro in imobiliare si in presa. Proprietarii grupului vor deschide un post de televiziune, unul de radio, o revista pentru femei si o revista de turism.

CEI MAI BOGATI INVESTITORI IN ENERGIE VERDE

Dinu Patriciu George Becali

A anuntat anul acesta ca detine 10.000 de hectare in Dobrogea, numai bune pentru dezvoltarea unor centrale eoline. Becali sustine ca va avea asociati spanioli pentru acest proiect, valoarea investitiilor necesare ridicandu-se la un miliard de euro. Un alt demers ecologica este transformarea deseurilor de la Avicola Iasi, controlata de Becali in surse de energie.

Dinu Patriciu

Pentru grupul Rompetrol, descoperirea de energii alternative este una dintre prioritatile declarate public. Dinu Patriciu sustine ca a investit deja zeci de milioane de euro in acest domeniu, in diverse obiective, printre care si intr-o companie producatoare de echipamente pentru instalatii eoliene. In plus, fondul international de investitii Tailwind pe care l-a ridicat dupa vanzarea participatiei de la Rompetrol companiei KazMunaiGaz va sustine financiar, printre altele, si proiectele din sectorul energiei alternative. Investitiile anuntate de companiile energetice privind productia de electricitate din surse eoliene in Romania totalizeaza 1,5 miliarde euro.

Octavian Radu

Omul de afaceri a marturisit ca se gandeste sa investeasca in constructia de parcuri energetice eoliene si asta pentru ca e o piata cu randamente bune.

Familia Umbrarescu

Energycum W, din Adjud, detinuta de sotii Mirela si Dorinel Umbrarescu are ca obiect de activitate productia si distributia energiei electrice, detinand licenta de producator de energie eoliana. Energycum W a inceput din toamna acestui an instalarea a doua turbine, fiecare cu o capacitate de 0,6 MW/h, pe dealurile din zona Adjudului.

Adrian Porumboiu

Anul acesta, omul de afaceri a investit 20 de milioane de euro pentru construirea unei instalatii de generare a curentului electric la fermele Badeana si Tarzii din Vaslui. Instalatia va avea la baza producerea energiei electrice din biogaz, un amestec de gaze combustibile care se formeaza prin descompunerea substantelor organice.

Peter Pal

Clujeanul Pal Peter este unul dintre actionarii principali ai grupului de echipamente si servicii energetice EnergoBit. In 2008, actionarii EnergoBit au inclus in planurile de investitii un parc eolian si noua o fabrica de echipamente, costurile ridicandu-se la circa 45 de milioane de euro.

Imagine: Mediafax Foto