Boierul Boc vrea vatafi noi la mosie

Apropo.ro / 19.02.2009, 00:00
Boierul Boc vrea vatafi noi la mosie
Mare dilema: Corpul de Control al premierului este al lui personal sau al Guvernului?

Am auzit zilele trecute o stire care anunta reorganizarea Corpului de control al primului-ministru. Nu mi s-a parut nimic deosebit, prin prisma faptului ca orice demnitar (mai ales in Romania zilelor noastre) are dreptul sa-si aleaga oamenii cu care lucreaza. Ce mi s-a parut mai deosebit a fost faptul ca, din 69 de oameni, au mai ramas doar sapte. Adica ceilalti 61 ori nu erau competenti, ori nu aveau pregatirea necesara ori aveau afinitati politice contrare prea evidente. Ceea ce m-a facut curios.

Documentandu-ma, am aflat ca Guvernul a emis o ordonanta de urgenta prin care Departamentul de Control al Guvernului a fost reorganizat in Corp de Control si care prevedea ca personalul va fi preluat pe baza numarului de posturi, a "bunului sau renume" si a increderii premierului, cu obligatia semnarii unui angajament de loialitate. Angajatii care nu se incadreaza in aceste prevederi urmau sa fie concediati, se arata in actul normativ. Ca urmare a acestei ordonante, 61 de oameni au  primit decizii prin care erau anuntati ca premierul renunta la serviciile lor, pe motiv ca nu se bucura de increderea acestuia.

Sefa Secretariatului General al Guvernului sustine ca disponibilizarile sunt perfect justificate, cei 61 de angajati fiind disponibilizati din cauza unor deficiente grave in ceea ce priveste sarcinile de serviciu.

Angajatii concediati afirma insa ca printre ei se numara si consilieri care se aflau in concediu prenatal, postnatal si de crestere a copilului. In plus, ei spun ca au fost angajati in urma sustinerii unui concurs,  majoritatea inainte de guvernarea Aliantei D.A., avand o bogata experienta in domeniul controlului.

Ieri, Emil Boc a modificat continutul angajamentului de loialitate care trebuie semnat de angajatii Corpului de Control pentru pastrarea postului, introducand ca prima obligatie respectarea Constitutiei (si care nu aparea in vechiul angajament).

Premierul a renuntat la conditia ca functionarii Corpului de Control sa se angajeze ca isi vor desfasura intreaga activitate numai "in interesul autoritatii nestirbite, prestigiului si realizarii prerogativelor primului-ministru".

Care crezi ca este adevarul? Este o epurare politica sau o reorganizare pe criterii de competenta?Â