Boli tratate cu ceapă roșie

De: Dragos Tanase / 26.04.2014, 16:00
Boli tratate cu ceapă roșie
Ceapa este una dintre cele mai populare legume din întreaga lume, fiind cunoscută de mii de ani și folosită ca ingredient în diverse preparate culinare. Producția mondială de ceapă este în continuă creștere, în prezent fiind una dintre cele mai des cultivate legume, după roșii.

Există mai multe varietăți de ceapă, roșie, galbenă, albă sau verde, fiecare având propria sa aromă, la nivel mondial existând peste 600 de soiuri de ceapă.

Astăzi, ne oprim asupra celei roșii, care este cea mai bogată în vitaminele A, B și C, săruri minerale precum fosfor, natriu, calciu, magneziu, zinc și fier, acid folic și biotină, substanțe cu caracter antibiotic și diuretic.

– Ceapa este caracterizată de conținutul ei bogat în tiosulfinate, sulfuri, sulfoxide și alți compuși odoriferi. Cistein-sulfoxizii sunt principalii responsabili pentru aroma cepei și producerea de compuși care duc la iritarea și lăcrimarea ochilor. Tiosulfinatele au proprietăți antimicrobiene.

– Ceapa roșie este considerată a fi un adevărat dezinfectat natural. Ea poate fi utilizată cu succes împotriva gripei, dizenteriei, răcelii și altor tipuri de infecții, datorită conținutul său bogat în sulfat. Trebuie doar ca în perioada de boală să consumați cel puțin 30 de grame.

– Este eficientă împotriva multor bacterii, cum ar fi bacillus subtilis, salmonella și E.coli. Ceapa nu are, totuși, o acțiune la fel de intensă ca a usturoiului, întrucât în ceapă se găsesc doar un sfert din compușii sulfului, care fac parte din compoziția usturoiului.

– Datorită compoziției sale, consumul de ceapă previne degradarea celulară, combate formarea tumorilor și reduce dramatic procesele inflamatorii.

– Ea este indicată în orice problemă cardiovasculară, ajutând la împiedicarea depunerilor de colesterol în artere.

– Ceapa roșie este și un calmant excelent. Crizele de nervi sau atacurile de panică pot fi oprite, dacă zdrobim o ceapă și respirăm ținând-o aproape de nas.

Atenție, însă, proprietățile se păstrează intacte, dacă ceapa roșie este consumată în stare crudă!