Bolile cardiace pot provoca apariția Alzheimer

Apropo.ro / 22.11.2006, 11:09
Bolile cardiace pot provoca apariția Alzheimer
Bolile cardiace sau atacurile cerebrale pot provoca apariția maladiei Alzheimer, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani și publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, informeaza bbc.co.uk. Cercetatorii de la Universitatea

Bolile cardiace sau atacurile cerebrale pot provoca apariția maladiei Alzheimer, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani și publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, informeaza bbc.co.uk.

Cercetatorii de la Universitatea British Columbia au descoperit ca aceste boli provoaca reducerea fluxului de oxigen din creier care stimuleaza activitatea unei gene, BACE1. Aceasta gena controleaza dezvoltarea unor grupuri de proteine care provoaca apariția maladiei Alzheimer.

Proteina, beta amiloida, se aduna în masa compacta în creier și distruge celulele cerebrale.

Studiile realizate în laborator pe cobai sugereaza faptul ca marirea fluxului de oxigen din creier ar putea fi o modalitate de a trata maladia Alzheimer.

„Cercetatorii știu de mai multa vreme ca persoanele cu anumite boli care restricționeaza fluxul de oxigen, precum atacul cerebral sau boli ale plamânilor sunt mai predispuși la Alzheimer și la fel se întâmpla cu cei care traiesc la altitudini mari”, a declarat Rebecca Wood, șeful Alzheimer’s Research Trust.

„Riscul de a dezvolta aceasta boala poate fi micșorat prin efectuarea regulata de exerciții fizice, o alimentație sanatoasa și o monitorizare a tensiunii arteriale”, a spus profesorul Clive Ballard, director de cercetare al Alzheimer’s Society.

Mediafax