Bolohan se destainuie

Apropo.ro / 16.01.2002, 08:28
Bolohan se destainuie
Mugur Bolohan recunoaste ca în pregatirea montana trebuie sa fii foarte tare atunci cînd, din cauza solicitarilor fizice, te afli la un pas de a lasa totul balta Mugur Bolohan a fost unul dintre cei mai buni dinamovisti în tur. El a lipsit doar un meci din garnitura folosita de Ion Marin,


Mugur Bolohan recunoaste ca în pregatirea montana trebuie sa fii foarte tare atunci cînd, din cauza solicitarilor fizice, te afli la un pas de a lasa totul balta

Mugur Bolohan a fost unul dintre cei mai buni dinamovisti în tur. El a lipsit doar un meci din garnitura folosita de Ion Marin, marcînd de 7 ori în 14 partide, desi a evoluat mai mult fundas dreapta. Are 26 de ani si face parte din generatia lui Rosu, Contra si Lutu, crescuta de Marcel Pigulea si Adrian Boiangiu la UEFA ’94. Pîna a fi primit însa în acest lot a fost respins de doua ori, din cauza ca era prea dezordonat în joc. Se spune ca daca nu l-ar fi cunoscut pe Danut Lupu, în perioada petrecuta la Rapid, ar fi ajuns mult mai departe, fostul international avînd o influenta negativa în viata extrasportiva a lui „Bolo”.

Bolo, cantonamentul de acum de la Sinaia ti se pare mai greu decît altele din trecut?

Dupa 9 ani de Divizia A m-am obisnuit cu ritmul de pregatire din perioada de iarna si pentru mine nu mai exista surprize. Sînt însa uneori momente mai grele, în special la alergari, cînd apar clipe în care ma aflu la un pas sa ma opresc. Atunci îti vine sa renunti nu la fotbal, ci la viata.

S-a întîmplat ca la unele probe sa fii în coada plutonului. Crezi ca asta i-ar putea face o impresie neplacuta antrenorului Ion Marin si ti-ar pune în pericol postul de titular pe considerente fizice?

Nu. Azi sînt la coada, mîine mai în fata, nu e o regula. Depinde de la zi la zi.

Sedintele de pregatire de la Dinamo ti se par mult diferite fata de cele de la Rapid, alta echipa de top la care ai jucat?

În 5 ani cît am stat în Giulesti am lucrat cu 7 sau 8 antrenori. Fiecare avea stilul lui, iar pregatirea de iarna se întîmpla sa nu semene de la un tehnician la altul. Unii pun accent pe partea fizica, altii mizeaza mai mult pe lucrul cu mingea, asa ca important e sa te adaptezi si sa întelegi ce se asteapta de la tine.

Ce antrenor ti-a displacut cel mai mult în cariera ta?

E greu de zis, pentru ca am lucrat bine cam cu toti. Contre mai dure am avut la Rapid cu Mircea Radulescu, dar si cu nea Mircea Lucescu. Au fost însa chestii trecatoare si lucrurile s-au reglat pîna la urma. Doream neaparat sa joc si din cauza asta s-au produs niste discutii, care au aparut însa din vina mea. Eram mai tînar si mai furtunos.

Care tehnician s-ar afla la polul opus, cel al favoritilor tai?

Marcel Pigulea. Cu el am lucrat 3-4 ani la lotul national de juniori, dar si la National si Rapid, unde era secund. Cred ca e antrenorul care ma cunoaste cel mai bine si stie exact ce pot si ce sa-mi ceara.

Anul a început la Dinamo cu un scandal de proportii între Cornel Dinu si Vladimir Cohn. Pe voi v-au afectat în vreun fel aceste discutii încinse din presa?

Nu prea am citit ziarele. Pe mine nu m-a afectat însa deloc, pentru ca pregatirea e pregatire si n-are nimic de-a face cu replicile de prin presa. Am înteles ca au fost contre legate de venirea celor doi italieni, iar asta e deja o problema care nu ma priveste personal.

Apropo, cum ti se pare munca alaturi de Gelain si Michele?

Au venit de o saptamîna si au fost mai mult observatori la antrenamente. I-am simtit interesati de tot ce se întîmpla. Nu stiu însa ce discuta cu stafful în afara sedintelor de pregatire.

Italienii au spus la un moment dat ca ideal ar fi sa se treaca deja la lucrul cu mingea în acest moment. Crezi ca ar fi o idee de pus în aplicare?

Normal ca mi-ar placea sa lucrez mai mult cu mingea, numai ca la Sinaia nu prea sînt conditii. E multa zapada si gheata, dar probabil ca de saptamîna viitoare, cînd ne vom întoarce în Bucuresti, o sa trecem si la astfel de exercitii.

Cum crezi ca se va desfasura returul campionatului?

O sa fie o lupta între echipele bucurestene. Crucial va fi meciul cu Rapidul din etapa a doua si, daca ne vom mentine la forma din finalul turului, cred ca nu vom avea probleme.

Ai inclus si Nationalul printre favoritele tale, apreciezi ca vor putea sa mentina ritmul din prima parte a sezonului?

Cu siguranta. Îl cunosc bine pe Oli, am jucat doi ani cu el la FC National si stiu ca e un tip tare, ambitios. Ce s-a reusit în ultima vreme în Cotroceni e contributia lui aproape exclusiva. E un antrenor tînar, se intereseaza de tot ce e nou în domeniu si va reusi în cariera. De aceea, eu zic ca Nationalul trebuie luat foarte în serios, pentru ca în tur n-a fost un foc de paie.

Esti amic foarte bun cu Mihalcea, care s-a dovedit un tip cu ghinion fantastic la capitolul transfer în strainatate. Cum l-ai simtit în momentele cînd a aflat ca a cazut si varianta Genoa?

I-a fost foarte greu. Se dusese în Italia sa perfecteze toate detaliile, dar a picat întregul aranjament. Tot grupul nostru, cu Giani, Sabin, Vladut, am fost alaturi de el non-stop în perioada Sarbatorilor sa-l ajutam sa treaca peste aceasta întîmplare neplacuta. Acum se pregateste normal, e capitanul nostru si, daca nu se va rezolva totusi nimic, va ramîne la Dinamo, unde se simte bine.

Procentual, ce sanse crezi ca are Dinamo pentru realizarea eventului?

Daca luam în calcul ca sîntem pe primul loc la jumatatea campionatului, iar în Cupa am ramas în carti, cred ca obiectivul e deja realizat în proportie de 50%. Ramîne sa completam restul.

S-a creat deja un curent de opinie ca în campionat exista un val pro-Dinamo, iar fortele oculte din fotbalul românesc lucreaza sezonul acesta pentru „cîini”. Voi sînteti linistiti ca titlul e ca si acontat?

Am auzit chestia asta în ultimele saptamîni dinaintea finalului turului, cînd ajunseseram pe primul loc. Întîi se spusese acelasi lucru despre Rapid, apoi a fost Steaua si venise si rîndul nostru sa fim bagati în asemenea combinatii. Asa se întîmpla însa cînd esti în frunte, toti ceilalti cauta sa-ti dea în cap. Sincer, m-as bucura sa fie deja rezolvat campionatul, sa fim si noi mai destinsi. E greu însa de crezut într-o asemenea varianta si singurii care putem sa obtinem victoria finala sîntem noi, jucatorii, pe gazon.

Care crezi ca e cel mai bun fundas dreapta din tara la ora actuala?

Bolohan! Nu, glumesc! Mi-e greu sa spun cine e cel mai bun.

Cine ti-ar putea lua locul la Dinamo pe postul tau?

Tames sau Kirita.

De ce crezi ca n-ai ajuns la „nationala”, desi, în ultima vreme, se vorbeste numai la superlativ despre evolutiile tale?

Ma asteptam sa fiu convocat, iar pe vremea cînd era Hagi selectioner chiar mi-a spus ca e încîntat de jocul meu si ca ma are în vizor. A venit însa barajul cu Slovenia, s-a ratat calificarea la Campionatul Mondial si poate am pierdut o sansa mare de a fi în lotul pentru turneul final. Cred ca as fi fost în carti daca mergeam la turneul final cu Hagi la timona.

Esti printre ultimii burlaci de la Dinamo. N-ai de gînd sa te însori?

Nu m-am gîndit înca la problema asta. Eu sînt un tip mai libertin si vreau sa ramîn asa deocamdata, motiv pentru care n-am pentru moment în plan sa ma casatoresc.

„Bolo este superbaiat în afara terenului si un fotbalist remarcabil. Daca nu era asa nu ar fi fost membru al , din care mai fac parte Mihalcea, Vladut Munteanu, Sabin Ilie si subsemnatul. E fratele nostru”

Giani Kirita

„Bolo joaca în Divizia A de la 17 ani, lucru cu care nu se pot lauda foarte multi fotbalisti. În tur ne-a cîstigat cîteva meciuri si cred ca merita sa fie selectionat în echipa nationala”

Sabin Ilie

Sursa: www.prosport.ro