BOMBĂ‚ judecătorească: Mobilele cauzează tumori la creier!

De: Gabriela Voicu / 19.10.2012, 13:30
BOMBĂ‚ judecătorească: Mobilele cauzează tumori la creier!
Telefoanele mobile pot determina apariția tumorilor pe creier, iar primul caz a fost recunoscut oficial de o instanță din Italia.

Innocente Marcolini, un afacerist italian în vârstă de 60 de ani, a dezvoltat o tumoare pe creier, iar Curtea Supremă din Roma a stabilit că de vină este telefonul său mobil.

Bărbatul a folosit zilnic, câte 6 ore, în ultimii 12 ani, un telefon mobil la serviciu.

Deși un studiu realizat de oamenii de știință britanici nu a putut demonstra legătura dintre telefoanele mobile și cancer, decizia instanței italiene, potrivit căreia boala i-a apărut lui Marcolini din cauza folosirii excesive a telefonului, va schimba atitudinea multor persoane nevoite să facă același lucru.

Instanța a luat această decizia după ce a studiat declarațiile oncologului Angelo Levis și ale nerochirurgului Giuseppe Grasso, care au spus că radiațiile electromagnetice emise de telefoane distrug celulele, astfel că apariția tumorilor este favorizată.

Innocente Marcolini

Specialiștii atrag atenția că boala apare după circa 15 ani de expunere continuă, iar o cercetare pe parcursul a doar 5 ani nu poate demonstra nimic.

Tumoarea lui Marcolini a apărut exact în zona capului pe care o acoperea de obicei cu telefonul mobil. Deși este benigna, aceasta i-a paralizat fața, iar bărbatul este nevoit să ia morfină pentru a suporta durerea.

Organizația Mondială a Sănătății a cerut anul trecut limitarea folosirii telefonului mobil, pe care l-a catalogat cu risc cancerigen de Clasa B. Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al Health Protection Agency din Marea Britanie a precizat că în opinia cercetătorilor telefoanele mobile nu cauzează cancer.

Michael Repacholi, expert în radiații, a declarat că riscul de îmbolnăvire scade când este folosit un dispozitiv de tip hands-free.