Bovinele clonate produc lapte și carne ca si cele normale

Apropo.ro / 13.04.2005, 12:47
Bovinele clonate produc lapte și carne ca si cele normale
Carnea și laptele provenind de la bovine clonate sînt foarte asemanatoare celor produse de animalele nascute pe cale naturala, arata primul studiu de evaluare a valorii nutritive și a eventualelor riscuri ale acestor produse pentru sanatatea umana, transmite AFP. "Am observat ca


Carnea și laptele provenind de la bovine clonate sînt foarte asemanatoare celor produse de animalele nascute pe cale naturala, arata primul studiu de evaluare a valorii nutritive și a eventualelor riscuri ale acestor produse pentru sanatatea umana, transmite AFP.

„Am observat ca nu exista diferențe notabile între compoziția carnii și laptelui provenite de la animale clonate și de la animale nascute pe cale naturala”, a explicat într-un comunicat biologul Xiangzhong Yang, de la Universitatea Connecticut. Studiul americano-japonez a aparut în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

„Toți parametrii luați în calcul de acest studiu se situeaza în limita normala pentru carnea și produsele lactate bovine autorizate în prezent pentru consumul uman”, a adaugat acesta.

FDA, agenția americana însarcinata cu regelementarea produselor alimentare și farmaceutice, nu a autorizat pentru moment comercializarea produselor provenite de la animale clonate. În 2003, FDA și-a exprimat public rezervele fața de aceste produse și urmeaza sa se pronunțe din nou, în urma acestui studiu.

În 2002, Academia americana de Științe a concluzionat ca produsele provenite de la animale clonate nu ar trebui sa prezinte riscuri pentru sanatatea umana, subliniind însa numarul mic de studii pe aceasta tema.

Echipele de cercetatori de la Universitatea Connecticut și Institutul de reproducere Kagoshima din Japonia, au analizat o suta de parametri, precum cantitatea de proteine, densitatea grasimilor, anticorpii și lactoza. În total, ei au examinat peste o mie de eșantioane de lapte și carne de la animale clonate și neclonate pentru a le compara.

În Statele Unite, a fost analizat laptele a patru clone ale unei vaci Holstein, în comparație cu cel provenit la o vita din aceeași rasa, dar nascuta pe cale naturala. În Japonia s-a comparat carnea a doua clone de vițel și carnea de vita obișnuita.

Mediafax