Bowling for Columbine – Cîntec pentru un masacru

Apropo.ro / 15.10.2007, 18:51
Bowling for Columbine - Cîntec pentru un masacru
Statele Unite ale Americii sînt renumite pentru numărul astronomic de oameni omorîţi cu arme de foc, în condiţiile în care aici nu are loc nici un război civil. Tragedia petrecută la liceul Columbine din Statele Unite a ridicat semne de întrebare asupra valorilor societăţii, iar Michael Moore foloseşte filmul documentar pentru a lansa întrebări incomode asupra cauzelor ce au dus la măcel şi pune la îndoială efectele benefice expuse de cei care proslăvesc cultura armelor.

Pe 20 aprilie 1999, într-o dimineaţă de marţi, în Littleton, Colorado, Eric Harris (18 ani) şi Dylan Klebold (17 ani) au luat cu asalt liceul Columbine, într-un atac în care şi-au pierdut viaţa atît ei cît şi 13 colegi, iar alţi 25 au fost răniţi. Bombe artizanale şi diverse meca­nisme explozive au fost plantate în jurul clădirii, iar supravieţuitorii au povestit ulterior că Harris şi Klebold rîdeau în timp ce-şi împuş­cau colegii. Întîmplarea a zguduit naţiunea şi l-a inspirat pe Michael Moore să exploreze subiecte tabu precum controlul armelor de foc, rasismul şi politica fricii în America. Acesta caută explicaţii discutînd cu diverşi oameni, printre care co-creatorul lui “South Park”, Matt Stone, preşedintele Asociaţiei naţionale a posesorilor de arme de foc, Charlton Heston, sau muzicianul Marilyn Manson.

În 2002, “Bowling for Columbine” a devenit primul documentar, după 46 de ani, care a participat la Cannes, fiind inclus în selecţia oficială. Pentru că filmul nu intra în nici o categorie stabilită la Cannes, juriul a creat una specială, la aniversarea de 55 de ani a festiva­lului, doar pentru “Bowling for Columbine” – pe care acesta a şi cîştigat-o. În 2003, a luat Oscarul pentru cel mai bun documentar. Cu un buget de numai 4 milioane dolari, filmul a avut încasări, pe plan internaţional, de 40 milioa­ne dolari, doborînd recordul la box-office în mai multe ţări. Aceste recorduri au fost eclipsate mai tîrziu de “Fahrenheit 9/11” al ace­luiaşi Michael Moore.