Brancusi, printre fruntasii topului „500 de artisti ai secolului XX”

De: Marian Andrei / 16.06.2009, 14:35
Brancusi, printre fruntasii topului
Constantin Brancusi se afla pe pozitia 17 in topul celor "500 de artisti ai secolului XX", initiat de galeria Saatchi

Celebra galerie de arta Saatchi din Marea Britanie a initiat un top al celor “500 de artisti ai secolului XX”.

Orice vizitator al site-ului galeriei Saatchi poate vota pentru orice artist doreste, insa numai o singura data, iar concursul este inca deschis.

Sculptorul roman Constantin Brancusi a cunoscut o evolutie uimitoare in cadrul topului. In luna martie a anului trecut, in doar cateva zile, artistul a avansat de pe locul 35 in fruntea clasamentului. In prezent Brancusi se afla pe pozitia 17, cu 119.683 voturi. Totusi, cei clasati pe locurile 13-18 sunt despartiti doar de aproximativ 500 de voturi.

Primele pozitii ale topului sunt ocupate de Pablo Picasso, Gustav Klimt si Claude Monet.

Demersul galeriei Saatchi, una dintre cele mai importante galerii de arta contemporana din lume, a avut ca scop popularizarea artei in lume, prin alcatuirea unui top al celor mai buni artisti vizuali dintr-o lista de 500 de nume. Lista a fost preluata dintr-un catalog al editurii Phaidon.

Pe 23 februarie o sculptura din lemn a lui Brancusi ("Portrait de Mme. LR") a fost vanduta la licitatia organizata de Yves Saint Laurent cu suma record de 36.792.835 dolari. Precedentul record al sumei platite pentru o lucrare a lui Brancusi fusese de 27.4 milioane de dolari, platiti in 2005 pentru "Pasare in spatiu".

Â