Branza e pe bani: judecatorii protesteaza fata de legea salarizarii

De: Marian Andrei / 01.09.2009, 12:04
Branza e pe bani: judecatorii protesteaza fata de legea salarizarii
Magistratii din toata tara au declansat actiuni de protest ca reactie la proiectul Legii unice de salarizare

Magistratii din toata tara au declansat actiuni de protest ca reactie la proiectul Legii unice de salarizare si la subfinantarea sistemului judiciar. Asfel, instantele vor functiona doar la cota de avarie, urmand sa judece doar cauzele cu arestatI sau cele care nu pot suferi amanare.

Startul a fost dat Tribunalul Bucuresti si Curtea de Apel Bucuresti: la Tribunalul Bucuresti judecatorii au hotarat ca incepand de ieri sa se judece numai cauzele penale urgente si cele civile care privesc plasamentul minorilor, restul dosarelor urmand sa fie amanate pe temeiuri legale.

La randul sau, Adunarea Generala a judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti a decis ca de azi sa isi restranga la minimum activitatea, sa nu mai faca parte din birourile electorale, iar procesele, exceptandu-le pe cele privind starea de arest,  sa primeasca termene pentru 2010. Judecatorii au mai decis sa incheie sedintele de judecata la ora 14.30, ca pana la 16.00 sa poata delibera si, astfel, programul lor de munca sa nu depaseasca opt ore.

O modalitate inedita de protest va fi pusa in practica de magistratii de la Tribunalul Covasna si de la Judecatoria Sfantu-Gheorghe: acestia  vor intra in salile de judecata fara robe, incepand de luni, protestand astfel fata de scaderea majora a salariilor dupa adoptarea legii unice de salarizare.

Nemultumirea magistratilor este legata de o scadere cu 60% a salariilor lor odata cu aplicarea grilei de salarizare din legea cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fondurile publice. Ei acuza totodata si discrepante nejustificate in salarizarea judecatorilor care ocupa functii de conducere in comparatie cu judecatorii cu functii de executie, precum si aplicarea unor coeficienti de ierarhizare foarte mici pentru judecatorii stagiari, care odata cu aplicarea acestei grile ar urma sa aiba salarii foarte mici.