Brazilia exulta, Germania plange

Apropo.ro / 01.07.2002, 08:29
Brazilia exulta, Germania plange
Brazilia exulta și sarbatorește în ritmuri de samba, cu bere și focuri de artificii al cincilea titlu mondial cîștigat de selecționata braziliana în urma victoriei, obținute, duminica, la Yokohama, cu scorul de 2-0, în fața echipei Germaniei, în finala

Brazilia exulta și sarbatorește în ritmuri de samba, cu bere și focuri de artificii al cincilea titlu mondial cîștigat de selecționata braziliana în urma victoriei, obținute, duminica, la Yokohama, cu scorul de 2-0, în fața echipei Germaniei, în finala competiției din Coreea de Sud și Japonia.

Pe plaja de la Copacabana, mii de suporteri adunați în fața unui ecran uriaș au început sa danseze cu frenezie și sa strige „Brazilia, pentru a cincea oara campioana”, susținînd ca au crezut de la bun început în victoria echipei naționale.

În cartierul Tijuca, din nordul orașului Rio de Janeiro, pe strada Alzira Brandao, școala de samba Salgueiro a dat startul petrecerii. „Sarbatoarea este abia la început. Fotbalul îi face pe brazilienii sa uite toate problemele”, au strigat suporterii, în timp ce unii susținatorii plîngeau.

Victoria brazilienilor a fost sarbatorita și la Roma, de suporterii strînși în fața unui ecran instalat în Piazza Navona, în fața Ambasadei Braziliei. Aproximativ 2000 de suporteri îmbracați în galben și auriu, arborînd tricouri cu numerele zece și noua, purtate de Rivaldo și Ronaldo, au urmarit finala Brazilia-Germania. La golurile marcate de Ronaldo și la flurierul final, brazilienii s-au dezlanțuit. Germanii prezenți la Roma s-au amestacat printre suporterii brazilieni, dar la finalul meciului au ramas tacuți și decepționați.

„Sînt încîntat de succesul Braziliei. Fotbalul a ieșit victorios. Brazilia era favorita mea. Cei mai buni au cîștigat”, a comentat un educator italian, care a asista la finala într-un restaurant din Roma.

Numele lui Ronaldo, golgheterul Cupei Mondiale, se afla pe buzele tuturor. „Acest Mondial a fost al lui Ronaldo, care și-a luat revanșa”, a declarat o tînara italianca, agitînd un tricou cu numarul 9.

Titlul mondial cîștigat de Brazilia a declanșat manifestari de bucurie în Portugalia și în Venezuela. Mai mulți brazilieni, portughezi și angolezi s-au adunat în centrul orașului Lisabona pentru a urmari finala Cupei Mondiale. „Este Mondialul saracilor. Traiasaca Brazilia. Lumea bate la porțile Braziliei”, striga un suporter care a promis ca va sarbatori pîna la epuizare.

La Caracas, mii de iubitori au fotbalului au ieșit pe strazi, agitînd drapele, în timp ce șoferii claxonau fara întrerupere. În mijlocul mulțimii s-a aflat și selecționerul reprezentativei Venezuelei, Richard Paez, care a declarat ca „Brazilia a demonstrat sud-americanilor ca fotbalul trebuie jucat cu stil, nu ca europenii”. Președintele Venezuelei, Hugo Chavez, a pronosticat, sîmbata, ca Brazilia va învinge, cu scorul de 3-0, selecționata Germaniei.

De cealalta parte a lumii, în Germania, suporterii au ramas decepționați, dar au încercat totuși sa sarbatoreasca titlul de vicecampioani obținut de jucatorii germani.

La Berlin, aproximativ 3000 de suporteri au urmarit meciul pe un ecran uriaș instalat în Potsdamer Platz. Dominik, în vîrsta de 21 de ani, înfașurat în drapelul Germaniei, venit special de la Hanovra pentru a vedea finala Cupei Mondiale, a declarat: „Nu este grav. Pentru Germania este extraordinar sa fie vicecampioana mondiala. Nimeni nu ar fi crezut acest lucru”. Sub o ploaie ușoara, întrerupta din cînd în cînd de razele soarelui, suporterii germani umblau pe strazi, cu drapele lasate în jos, în timp ce unii șoferi claxonau încet. Unii fani și-au manifestat violent decepția, dar au fost numai acte izolate. Totuși au fost arestate 30 de persoane, iar alte doua au fost ranite de petarde, una la o urechea, cealalta la un ochi.

Forum: Spune-ti parerea despre finala CM 2002, dintre Germania si Brazilia!

Sursa: www.mediafax.ro