Britanicii renunța la ceaiul lor tradițional

Apropo.ro / 19.05.2005, 14:45
Britanicii renunța la ceaiul lor tradițional
Britanicii se îndeparteaza din ce în ce mai mult de tradiționalul lor ceai în favoarea altor bauturi calde sau a bauturilor carbogazoase, potrivit unui studiu publicat miercuri de institutul de studii de piața Mintel, transmite AFP. Vânzarile de ceai englezesc au scazut cu 16%,


Britanicii se îndeparteaza din ce în ce mai mult de tradiționalul lor ceai în favoarea altor bauturi calde sau a bauturilor carbogazoase, potrivit unui studiu publicat miercuri de institutul de studii de piața Mintel, transmite AFP.

Vânzarile de ceai englezesc au scazut cu 16%, respectiv 9% în ultimii doi ani, în timp ce acelea de plante au înregistrat o creștere cu 30% între 2002 și 2004, potrivit acestui studiu realizat pe un eșantion de 25.000 de consumatori.

Piața globala a ceaiului a scazut cu 12% între 1999 și 2004, cu o cifra de afaceri în scadere de la 707 la 623 de milioane de lire sterline.

Și daca 80% dintre britanici ramân bautori de ceai tradițional, numarul lor scade la 72% pentru tinerii cu vârsta între 15 și 24 de ani. Dimpotriva, 85% dintre persoanele cu vârsta peste 65 de ani sunt consumatoare de ceai englezesc. 70% dintre cei chestionați beau ceai de cel puțin doua ori pe zi, dar procentul scade la doar 38% pentru cei tineri.

„Tradiționala ceașca de ceai englezesc este prinsa într-un adevarat razboi cu cafeaua și are o concurența din ce în ce mai mare din partea bauturilor carbogazoase, apei îmbuteliate și sucurilor de fructe”, spune Ellen Shiels, analist la Mintel.

„Pe piața de ceai, cel tradițional este concurat de ceaiurile exotice sau medicinale”, a adaugat aceasta. Shiels crede ca producatorii trebuie sa faca din ceaiul tradițional o bautura din nou la moda.

Mediafax