Britanicii „taie” banii studenților români și bulgari

De: Marian Andrei / 20.11.2013, 14:40
Britanicii
Acordarea unor împrumuturi destinate studenților a fost suspendată pentru români și bulgari, în urma unor "suspiciuni" create de o creștere a numărului de înscrieri la colegii britanice.

Potrivit  The Telegraph, suspendarea împrumuturilor pentru studenții din cele două țări a fost decisă după ce s-a observat o creștere „neobișnuită” a numărului celor care primesc sprijin din partea Student Loans Company (SLC). Aproximativ trei sferturi dintre studenții vizați nu au reușit să dovedească faptul că au dreptul la aceste împrumuturi, potrivit unor surse citate de ziar.

În prezent, SLC oferă două tipuri de împrumuturi, și anume unul pentru plata taxelor școlare și unul pentru acoperirea unor cheltuieli de întreținere. Toți cetățenii UE pot aplica pentru un împrumut în vederea plății taxelor școlare. Românii și bulgarii, care nu au acces pe piața britanică a muncii, pot, în schimb, să studieze în această țară.

Potrivit publicației, aproximativ 5.500 de români și bulgari au primit prima plată a împrumutului pentru cheltuieli de întreținere anul acesta, reprezentând o creștere importantă față de anul trecut.

Studenții care nu au reușit să prezinte dovezile cerute de autorități referitoare la rezidență riscă recuperarea împrumuturilor, unii oficiali estimând că este vorba despre o valoare totală de aproximativ un milion de lire sterline (aproape 1,2 milioane de euro).