British Library a scanat patru milioane de pagini de ziar din ultimii 300 de ani

Apropo.ro / 07.12.2011, 11:21
British Library a scanat patru milioane de pagini de ziar din ultimii 300 de ani
Britanicii au la dispozitie incepand de la inceputul lunii, o noua sursa majora de informatii: peste patru milioane de pagini de ziar care acopera o perioada de peste 300 de ani.

Desi rezultatul muncii lor este destinat mai degraba cercetatorilor, scutindu-i pe acestia de prezenta fizica la British Library in munca lor de documentare, nici „omul de rand” nu a fost uitat, colectia fiind publica.

Astfel, daca doriti sa aflati cum a fost prezentata in ziare batalia de la Waterloo (1815), sa aflati amanunte de la incoronarea reginei Victoria in 1838 (foto) sau poate chiar sa aflati detalii picante despre atmosfera din acei ani, trebuie doar sa va faceti un abonament si veti avea acces deplin la cele peste 65 de milioane de articole.

Scanarea celor peste patru milioane de pagini a fost realizata de publisher-ul online Brightsolid, care intentioneaza ca, in deceniul urmator sa scaneze inca 40 de milioane de astfel de pagini.

Ed King, seful colectiei de ziare a British Library spune despre aceasta realizare ca „este uimitor modul in care te intorci in trecut – poti citi despre crime, depravarea sociala sau intalniri bisericest de acum sute de ani, lucruri despre care nu credeam ca pot fi asa usor accesibile”.