Bronzeaza-te cu masura!

Apropo.ro / 05.07.2004, 14:09
Bronzeaza-te cu masura!
Vara se anunța capricioasa din punct de vedere meteorologic. Suparare mare, mai ales pentru noi, femeile, care tanjim tot anul dupa bronzul ciocolatiu și sexy. Avem, însa, de ales între a vana fiecare raza de soare și a renunța la plaja. Știai ca... * sunt

Vara se anunța capricioasa din punct de vedere meteorologic. Suparare mare, mai ales pentru noi, femeile, care tanjim tot anul dupa bronzul ciocolatiu și sexy. Avem, însa, de ales între a vana fiecare raza de soare și a renunța la plaja.

Știai ca…

* sunt suficiente doar 10 minute de expunere la soare pentru ca organismul tau sa produca vitamina D necesara?

* zilele noroase nu asigura protecție solara, fiindca 70-80% dintre razele UV reușesc sa se strecoare printre nori?

* apa, nisipul și zapada maresc intensitatea luminii solare?

Vestea buna e ca anul acesta se poarta culoarea pielii tale! Așadar, blonda sau roșcata, cu tenul palid sau alb ca laptele, oricum ai fi, te încadrezi perfect în moda verii.

Alunițele și pistruii, factori de risc
Ca bronzul a devenit desuet e simplu de înțeles, atata vreme cat pui mai mult preț pe sanatate decat pe frumusețe. Depinde de tine ce alegi: bronz, an de an, la orice ora și fara nici o metoda de precauție, iar la 35 ani o piele zbarcita și bolnava, sau piele alba, tot timpul, dar la 50 ani cu un ten sanatos și de invidiat. Cifrele arata ca, la 90% dintre persoanele care sufera de cancer cutanat, factorul principal care a determinat apariția bolii îl reprezinta expunerea la lumina solara.

Culoarea pielii contribuie și ea în mare masura la declanșarea acestei maladii, cele mai sensibile fiind persoanele cu ten deschis, cele care au frecvent pistrui și fac adesea arsuri solare. Alunițele expuse la razele UV pot fi periculoase, daca apar în numar mare, își schimba aspectul, culoarea și sangereaza. Orice modificare a unei pete, alunițe, neg sau excrescențe, trebuie sa te puna pe ganduri și sa te determine sa consulți un medic specialist.

Cancerul de piele – un semnal de alarma!
Medicii dermatologi sunt primii care pledeaza pentru un ten cat mai natural și sanatos, ca urmare a ‘Â’exploziei” de cancere de piele, datorate expunerii îndelungate la razele ultraviolete. Aproximativ 3 milioane de oameni din lumea întreaga se îmbolnavesc anual de cancer cutanat. În Europa sunt raportate 150 cazuri noi la suta de mii de locuitori, în timp ce în Australia s-a ajuns la 1.000 de cazuri noi. Din nefericire, în Romania nu exista statistici în acest sens.

Asta nu înseamna ca la noi în țara nu sunt bolnavi de acest tip de cancer, dimpotriva, numarul cazurilor crește semnificativ an de an, motiv pentru care dermatologii recomanda evitarea expunerii prelungite la soare. Cele mai cunoscute forme de cancer cutanat sunt: melanomul malign, carcinomul bazocelular și carcinomul spinocelular. Incidența melanomului malign s-a dublat la fiecare opt ani, începand cu anii ’70.

Cel puțin un european din o suta va dezvolta un melanom malign pe parcursul vieții. Cele mai expuse zone ale corpului sunt regiunea capului și gatului, nasul și unghiul intern al ochiului prezentand cea mai mare densitate de tumori (85% dintre tumorile maligne).

Plaja cu precauție
Daca-ți displace ideea de a fi alba toata vara și ții neaparat sa faci plaja, trebuie sa te expui la soare numai dupa ce ți-ai luat toate masurile de prevedere.

* Evita expunerea la razele UV între orele 10-16.

* Folosește loțiuni cu factor de protecție solara de cel puțin 15, cu o ora înainte de expunerea la soare.

* Poarta îmbracaminte care sa-ți ofere protecție sporita împotriva razelor UV.

* Evita solarul și bronzul artificial, deoarece radiațiile UV emise de aceste aparate sunt mult mai intense decat lumina solara naturala.