BSDA 2014: Cea mai mare expoziție de armament la Romaero Băneasa, pe 16 mai

De: Carmen Ulian / 15.05.2014, 14:30
Cea mai mare expoziție dedicată Industriei Aeronautice, Apărării, Securității Naționale, Cyber Security și Securității Private, Black Sea Defense & Aerospace, BSDA, va fi deschisă publicului larg vineri, 16 mai 2014.

BSDA 2014 este un eveniment business-to-business, așa că vizitatorii simpli vor putea vedea expoziția doar în ultima zi, vineri, 16 mai.

Organizatorii se bazează pe o prezență semnificativă de vizitatori specialiști, mai ales că vor fi găzduite delegații guvernamentale, militare și comerciale, din toate țările ce au acces la Marea Neagră. Prezența delegațiilor VIP reprezintă scopul principal al BSDA 2014.

Ediția din acest an a expoziției BSDA se desfașoară în perioada 14-16 mai și reunește peste 200 de firme din 15 de țări. Printre expozanți se numără Belgia, Canada, Franța, Germania, Israel, Italia, Kazakhstan, Polonia, România, Slovenia, Spania, Ungaria, Marea Britanie și SUA.

BSDA 2014

Conform site-ului dedicat expoziției, BSDA 2014 are drept scop identificarea oportunităților și găsirea soluțiilor de cooperare atât în domeniul producției, cât și în cel al afacerilor, pentru a contribui la promovarea pe plan internațional a industriei de apărare din România, facilitând, totodată, o mai mare deschidere a acesteia către piața internațională, prin potentiale colaborări cu firme de prestigiu și producători consacrati în domeniu, pentru realizarea compatibilității și interoperabilității tehnicii și echipamentelor.

O prezență surprinzătoare a fost standul independent amenajat de către Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos” unde sunt prezentate machete ale tehnicii de luptă de geniu (majoritatea de producție românească) și ale navelor din dotarea Batalionului Nave Treceri Fluviale, unitate aflată în subordinea marii unități de geniu.

BSDA 2014

În ceea ce privește tehnica de luptă expusă de către armată vor fi expuse autospeciale EOD, echipamente de comunicații, un transportor „Piranha” IIIC, un avion C-27 J „Spartan”, elicoptere IAR 330 „Puma” SOCAT MEDEVAC și „Puma Naval”, o aeronavă IAR 99 „Șoim” instrumentată pentru încercări în zbor, autoutilitare cu sisteme de măsură și control, o autspecială pentru cercetare și două autospeciale pentru intervenție CBRN – ambele pe platforme „Duster”, amenajate de către Centrul de Cercetări Științifice pentru CBRN și Ecologie.

BSDA 2014

Partea dinamică, exercițiile care vor fi prezentate de către armată, sunt concretizate prin exerciții în zbor (avionul IAR-99 „Șoim”, elicopterul IAR-330 „Puma” SOCAT și C-27 J „Spartan”), exerciții demonstrative prezentate de către luptătorii Direcției Generale de Informații a Armatei (DGIA), concerte de fanfară și show-uri ale Muzicii Reprezentative a Ministerului Apărării Naționale. Între zborurile aeronavelor militare și demonstrativele luptătorilor DGIA sunt prezentate exerciții de dresaj canin de către personal din Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), în care câinii special pregătiți descoperă substanțe stupefiante sau telefoane mobile.

Vineri, vizitatorii vor putea vedea și tehnici ale dresajului canin, tehnici de autoapărare și o serie de proceduri ale echipelor speciale de intervenție.

Accesul publicului este gratuit, începând cu ora 12.00.