Bucataria columbiana

Apropo.ro / 20.09.2005, 14:37
Bucataria columbiana
In afara de pește și fructe de mare, bucataria columbiana cunoaște delicioase preparate din carne de vita și miel. Actrița Ana Lucía Domínguez (Adriana din "Pisica salbatica", Libia Reyes/Ruth Urbie din "Juramantul", Camila Buenrostro din "Te voi învața sa

In afara de pește și fructe de mare, bucataria columbiana cunoaște delicioase preparate din carne de vita și miel.

Actrița Ana Lucía Domínguez (Adriana din „Pisica salbatica”, Libia Reyes/Ruth Urbie din „Juramantul”, Camila Buenrostro din „Te voi învața sa iubești”) este foarte priceputa la prepararea unor delicioase fripturi de vita și miel, pe care le prepara pentru familie și prieteni. Ea știe, ca nimeni alta, sa prepare un sos aromat, în care se pune la marinat carnea cruda. Pentru garnitura, Ana Lucía recomanda soteul sau rasolul de legume, exact ca în rețetele urmatoare.

Medalion de vita cu legume

Ingrediente pentru 4 porții
8 „medalioane” de vita, 600 g sparanghel, 4 morcovi carotte, 1 ceapa, 200 g ciuperci, 1 ardei, 2 linguri pasta de roșii, 2 linguri ulei de masline, sare, piper.

Pentru sosul marinat:
1 lamaie, 2-3 linguri sos de soia, 2 linguri oțet, 3 caței de usturoi, 1 pahar de vin alb sec, cimbru, ghimbir, scorțișoara, nucșoara, sare, piper.

Preparare:
Medalioanele de vita se pun într-un castron și peste ele se toarna sosul marinat preparat prin amestecarea ingredientelor menționate. Se acopera castronul și se lasa la rece 2-3 ore, avand grija sa se întoarca bucațile de carne macar o data. Între timp, se pregatește sosul de legume.

Se calește ceapa tocata marunt, împreuna cu ciupercile taiate cubulețe fine și ardeiul, taiat rondele, sare și piper, dupa gust. Cand legumele sunt bine patrunse, se trec prin sita, apoi se pun din nou la fiert, adaugandu-se morcovii, taiați rondele, și medalioanele de vita scurse de sosul marinat. Se lasa sa fiarba pana cand morcovul se înmoaie și carnea este bine patrunsa.

Daca este nevoie, se mai adauga puțina apa sau vin. Se adauga pasta de roșii și dupa 2-3 clocote se da deoparte. Se servesc calde, cu garnitura de sparanghel fiert separat în apa cu sare, și se asezoneaza cu sosul de legume.

Miel la gratar cu rasol de legume

Ingrediente pentru 4 porții:
800 g carne de miel, 4-5 morcovi carotte, 2 radacini de pastarnac, 2 cartofi dulci, sare, piper.

Pentru sosul marinat:
100 ml vin alb sec, 2 linguri oțet, 1 lingura ulei de masline, 2-3 caței de usturoi, 2 linguri miere de albine, radacina de ghimbir, sare, piper.

Preparare:
Carnea de miel se pune într-un castron și se acopera cu sosul marinat preparat din amestecul ingredientelor menționate. Se lasa la rece cateva ore, dupa care se scoate și se frige pe gratar, rumenindu-se pe toate parțile. În timpul frigerii, carnea se unge, din cand în cand, cu sos marinat pentru a se pastra mustoasa. Separat, se curața legumele și se fierb la baie de aburi. Se servește friptura garnisita cu rasolul de legume.

Salata de pui cu rodii

Ingrediente pentru 4 porții
1 piept de pui, 1 salata verde, 1 avocado, 1 rodie, 1 lamaie, 1 lingura de muștar, 50 g miez de nuca, 3 linguri ulei, sare, piper.

Preparare
Se frige pieptul de pui în ulei încins și apoi se taie șuvițe subțiri. Se curața avocado de coaja, se îndeparteaza samburele, iar pulpa fructului se taie felii subțiri și se stropește cu zeama de lamaie. Rodia se taie în doua, se stoarce zeama, pastrandu-se samburii unei jumatați din rodie cu tot cu zeama. Separat, se prepara un sos din zeama de rodie amestecata cu muștar, ulei, sare și piper. Se rupe salata bucați, se așaza într-o salatiera, se adauga bucațile de pui, avocado, semințele de rodie și nucile taiate bucați. Se amesteca ușor, ca sa nu se sfarame ingredientele, și se stropesc deasupra cu sosul preparat.

Salata de languste

Ingrediente pentru 4 porții
4 cozi de languste fierte, 1 ou fiert tare, 1 lingurița de muștar, 8 foi de salata verde, patrunjel verde, 3 linguri de ketchup, 2 linguri smantana, 1 lingura coniac, 1 lingura zeama de lamaie, 1/2 lingurița sos Worcester, 1 lingura ulei, sare, piper.

Preparare
Din galbenușul oului, ulei, muștar, sare și piper se prepara un sos maioneza la care se adauga zeama de lamaie, ketchup, sos Worcester, smantana și coniac. Se amesteca totul foarte bine, pentru omogenizare. Separat, se rup bucați foile de salata și se pun într-o salatiera. Se adauga cozile de langusta, taiate rondele, albușul de ou taiat șuvițe și patrunjel verde. Se asezoneaza cu sosul maioneza preparat.