Preferata pentru gustul și aromele ei, bucataria mexicana pastreaza înca destule secrete care o fac mereu atractiva. Este socotita una dintre cele mai exotice si apetisante bucatarii ale lumii, iar in jurul ei circula multe legende.
Mancarea mexicana este foarte gustoasa, bogata în fasole, porumb, branzeturi, roșii, cartofi. Carnea de pui si cea de vita sunt cele mai consumate și, doar ocazional, carnea de porc. De asemenea se consuma pește, fructe de mare și legume. Legumele apar, însa, rar ca fel de sine statator, de regula ca garnitura la carne sau pește sau ca umplutura pentru tortillas.
Nelipsite în bucataria mexicana sunt: fasolea boabe (în special cea roșie și neagra) și porumbul. Se condimenteaza cu chili, fie crud ori lichid (Tabasco), fie macinat sau sub forma de pulbere, și frunze de coriandru proaspat (similar patrunjelului din bucataria europeana).
Specificul mancarurilor mexicane este dat în mare masura și de clima, de caldurile toride, care-i obliga pe localnici s-o prepare rapid și s-o serveasca cat mai repede, pentru a-i putea aprecia adevarata valoare.
Gustul variat al mancarurilor este dat de nenumaratele condimente folosite în mod tradițional, mai ales la sosurile care garnisesc bucatele și care, de altfel, nu difera foarte mult de cele folosite și în bucataria romaneasca: usturoi, ceapa, dafin, ardei iute, piper etc.
Una dintre specialitațile gastronomiei mexicane este chorizo: un salam de casa preparat din carne de porc și de vita, sau numai de porc, tocata și bine asezonata cu usturoi, sare și piper roșu. Exista mai multe varietați, unele mai picante, altele mai puțin. Chorizo se consuma ca aperitiv, dar și alaturi de diverse legume sau orez.
Fajita mexicana
Ingrediente:
400 g file de vita, 1 ardei roșu, 1 ardei galben, 1 ardei roșu, 1 ceapa potrivita, ardei iute dupa gust, ulei, sare, piper.
Preparare:
Se taie carnea șuvițe, care se condimenteaza din belșug și se prajesc în ulei încins. Se adauga ardeii și ceapa taiate șuvițe și se prajesc împreuna, 4-5 minute, la foc potrivit. Se adauga ardeiul iute, taiat rondele, și se mai prajesc împreuna 2 minute. Se servesc cu foi calde de tortilla, care se umplu, dupa gustul fiecarui mesean, cu preparatul de carne. La aceasta, se pot adauga sos de roșii picant și salata.
E bine sa știi
Carnea se poate înlocui cu pește sau fructe de mare, legume, chili, branza.
Papaya Umplute
Ingrediente:
2 papaya, 2 roșii carnoase, 1 legatura coriandru proaspat (sau patrunjel), 1 ceapa, 8 linguri ulei de masline, 100 g cașcaval ras, 1 lingura pesmet, 1 lingura unt (plus puțin unt pentru uns forma), 4 caței de usturoi, sare, piper.
Preparare:
Se oparesc roșiile, se curața de pielița și samburi, apoi se taie cubulețe. Ceapa și usturoiul se toaca marunt. Papaya se taie de-a lungul și se scot samburii. Cu ajutorul unei lingurițe se scobește miezul, lasand ca 1 cm pe coaja. Miezul scos se taie cubulețe.
Într-o tigaie, se încinge jumatate din cantitatea de ulei și se înabușa ceapa și usturoiul. Se adauga roșiile și miezul de papaya. Se înabușa cateva minute, se potrivește gustul de sare și piper. Se amesteca cu cașcaval ras, pesmet, unt și restul de ulei. Se umplu jumatațile de papaya cu compoziția aceasta și se coc 20 de minute, la foc potrivit.
Frijoles
(Boabe de fasole roșie fierte, facute piure și apoi prajite)
Ingrediente pentru 4 porții:
200 g fasole roșie, 2 cepe, 4 caței de usturoi, 1 foaie de dafin, 2 ardei chili, 1 roșie, ulei de masline, sare, piper.
Preparare:
Se pun, într-o oala, boabele de fasole împreuna cu 1 ceapa tocata marunt, 2 caței de usturoi zdrobiți, 1 foaie de dafin și ardeii. Se acopera cu apa rece și se lasa sa fiarba, la foc iute 10 minute și 30 de minute la foc mic. Se mai adauga apa, daca este nevoie. Cand boabele de fasole încep sa se încrețeasca, se adauga o lingura de ulei și se continua fiertul pana cand fasolea este bine patrunsa.
Se condimenteaza cu sare și piper, dupa gust, și se fierbe fara a mai adauga apa. Separat, se prajesc, în puțin ulei, ceapa și usturoiul ramase. Se adauga roșia, curațata de pielița și semințe, tocata marunt. Se adauga 4 linguri de fasole în sosul de roșii, se zdrobesc cu presa de piure, apoi se toarna peste restul de fasole. Se adauga înca puțin ulei peste fasole și se lasa sa se prajeasca cateva minute, amestecand continuu. Se servește cu tortillas de porumb.
Burritos de pui
Ingrediente pentru 4 porții:
500 g piept de pui, 1 ceapa mare, 1 baton de scorțișoara, 4 cuișoare, 1 foaie de dafin, 400 ml supa de pui, 8 tortillas de porumb, ulei de masline, sare, piper.
Preparare:
Se rumenește o ceapa tocata fin, în ulei încins. Se adauga pieptul de pui, taiat bucațele, și condimentele. Cand pieptul de pui este ușor rumenit, se adauga supa de pui și se fierbe 40 de minute, la foc mic. Se scot cuișoarele, scorțișoara și foaia de dafin. Se faramițeaza pieptul de pui cu o presa pentru piure, apoi se pun 2-3 linguri pe centrul unei tortilla și se ruleaza. Se servesc cu bucațele de roșii presarate cu patrunjel verde tocat fin, asezonate cu ulei, sare și piper, dupa gust.
Chili con carne
Ingrediente pentru 4 porții
1 ceapa mare, 3 caței de usturoi, 2 conserve de fasole roșie (aprox. 255 g netto), 1 conserva de porumb boabe, cate un ardei verde și roșu, 5 linguri ulei, 500 g carne de vita, 1 lingura pasta de roșii, 1/2 l supa de carne sau legume, 500 g roșii, 1 lingurița oregano, 1/4 lingurița chili (sau boia iute), 1 lingurița chimion, sare, piper.
Preparare
Ceapa și usturoiul se toaca marunt, fasolea se scurge de zeama, iar ardeiul se taie bucațele. Într-o cratița întinsa se înabușa în ulei încins ceapa și usturoiul, se adauga carnea, taiata bucați, și se prajește. Se amesteca cu pasta de roșii și se stinge cu zeama de carne sau legume. Se da în clocot, se adauga roșiile taiate felii sau cuburi, ardeii, fasolea, porumbul, oregano, chili și chimionul. Se fierb la foc mic aproximativ 20 de minute. Se condimenteaza cu sare și piper, dupa gust. Se servește cu salata verde, castraveți și varza roșie.
Avocado umplut
Ingrediente pentru 4 porții
2 fructe de avocado, 200 g somon afumat, 2 fire de ceapa verde, 2 linguri maioneza, zeama unei jumatați de lamaie, 2 linguri țelina rasa, 2 linguri ardei gras verde, patrunjel verde, marar verde, sare.
Preparare
Se taie avocado în doua, pe lungime, se îndeparteaza samburii, se scobește miezul, avand grija sa se pastreze coaja fructelor întreaga. Miezul se stropește cu zeama de lamaie, se zdrobește în mixer, se amesteca cu ceapa tocata marunt, țelina rasa și ardeiul taiat cubulețe. Se adauga somonul taiat fașii, verdeața tocata, maioneza și sare, dupa gust. Se amesteca toate ingredientele, apoi se umplu cojile de avocado și se garnisesc cu crenguțe de marar verde.
E bine sa stii
Somonul se poate înlocui cu codițe de crab.
Pizza cu chorizo
Ingrediente pentru 4 porții:
300 g aluat de pizza, 4 roșii mari, bine coapte, 180 g branza, 4 bulbi de anghinare, 2 linguri ulei de masline, 200 g chorizo, 8-10 masline (negre sau verzi), patrunjel verde, sare, piper.
Preparare
Se întinde aluatul pe suprafața unei forme de pizza, se stropește cu puțin ulei, apoi se repartizeaza deasupra roșiile curațate de pielițe și semințe, taiate bucațele, bulbii de anghinare, branza taiata cubulețe, carnații taiați felii subțiri, maslinele taiate șuvițe, sare și piper, dupa gust. Se stropește deasupra cu ulei și se rumenește la cuptor. Se servește fierbinte, garnisita cu patrunjel verde.
E bine sa stii
Se poate adauga și o ceapa taiata rondele, iar branza se poate amesteca cu 2 oua batute ca pentru omleta.
Salata de avocado
Ingrediente pentru 4 porții:
4 fructe de avocado bine coapte, 1 grepfrut, 1 salata verde, 1 varza roșie mica, 1 lamaie, 4 smochine proaspete (opțional), 200 g sparanghel, busuioc, 1 lingura oțet, 2 linguri ulei de masline, sare, piper.
Preparare
Se taie fructele de avocado în felii subțiri, se stropesc cu zeama de lamaie ca sa nu se oxideze. Se taie smochinele în patru. Grepfrutul se curața de coaja, se desface în felii și se curața fiecare felie de pielița protectoare. Frunzele de salata se spala sub jet de apa rece, se scurg bine și se usuca într-un prosop, apoi se așaza pe un platou.
Deasupra lor se așaza, cat mai armonios, feliile de avocado, grepfrut, varza roșie, taiata fideluța, sparanghelul (fiert separat în apa cu sare) rupt bucațele și smochinele. Se decoreaza cu frunze de busuioc și frunze de ceapa verde. Separat, se amesteca uleiul de masline cu oțet, sare și piper, preparandu-se un sos vinegreta, care se servește separat în sosiera.
E bine sa stii
În loc de smochine se pot folosi roșii „cireșele”. Salata se servește cu felii de paine prajita.
Supa de crab
Ingrediente pentru 4 porții
200 g carne de crab, 1 ceapa potrivita, frunze de țelina, 2 roșii, 2 linguri de unt, 1 l supa de oase de pește, frunze de busuioc proaspat, cimbru verde, 60 ml coniac, sare, piper.
Preparare
Într-o cratița mare, se înfierbanta untul, se adauga ceapa tocata marunt, frunzele de țelina, cu tot cu codițe, tocate marunt, și se soteaza totul, la foc potrivit, aproximativ 3 minute. Se adauga roșiile curațate de pielița și semințe, taiate marunt, și se continua sotarea înca 3 minute. Se toarna supa de oase de pește, se adauga carnea de crab, frunzele de busuioc tocate, o crenguța de cimbru și se lasa sa fiarba acoperit, la foc potrivit, 10 minute. Se condimenteaza cu sare și piper, dupa gust. Se servește cu cate o lingura de coniac adaugata direct în farfurie.
„Chicharrón” de pui
Ingrediente pentru 4 porții
500 g piept de pui, 2 pulpe de pui, 2 linguri ulei, 1 lingura unt, 400 g cartofi, 1 salata verde, 200 g spanac, 4 ardei iuți, 2 roșii, varza roșie, ketch-up, sare, piper.
Pentru sosul marinat:
2 linguri ulei, 2 caței de usturoi, 1 foaie de dafin, sare, piper.
Preparare
Se amesteca ingredientele menționate și se prepara sosul marinat, se toarna peste carnea de pui, dupa care se pune la rece pentru o ora. Pulpele de pui dezosate se taie cuburi, se înfig pe 4 bețișoare de frigaruie și se frig pe gratar. Pieptul de pui, porționat în 4 porții, se frige în tigaie de teflon. Separat, se fierbe spanacul în apa cu puțina sare, se scurge de apa și se calește cu o lingura de unt. Cartofii se taie și se prajesc în ulei încins. Frigaruile de pui se servesc alaturi de pieptul de pui fript, stropit cu ketch-up. Se garnisește cu spanac, salata verde, felii de roșii, cartofi prajiți, salata de varza roșie și un ardei iute.
Fajitas
Ingrediente pentru 4 porții
4 foi de tortillas, 400 g carne de pui, ulei, 1 ceapa mare, 1 ardei roșu, 1 ardei verde, 4 linguri sos de soia, piper negru proaspat macinat, sare.
Preparare
Se taie bucațele carnea de pui, ceapa și ardeii și se rumenesc, timp de 5-6 minute, într-o tigaie cu ulei bine încins, amestecand continuu. Se adauga sosul de soia, se asezoneaza cu sare și piper și se continua fierberea, la foc potrivit, pana cand ingredientele sunt bine patrunse. Se încalzesc foile de tortilla, se umplu cu compoziția preparata și se orneaza, dupa imaginație. Se servesc imediat.
Frigarui de pui cu porumb
Ingrediente pentru 4 porții
2 bucați piept de pui, 1 ardei roșu, 1 ardei verde, 8 ciuperci mici, 2 știuleți de porumb, piper negru proaspat macinat, 1/2 lingurița chimen macinat, 1 lingura ulei, sare.
Preparare
Se taie bucațele pieptul de pui, se coace porumbul și se taie „felii” de 1,5 cm, iar ardeii se taie cuburi. Se pregatesc 8 țepușe de frigarui pe care se înșira alternativ, bucațele de carne, bucațele de ardei, ciuperci și felii de porumb. Separat, se amesteca uleiul cu chimenul macinat și puțina sare și se ung frigaruile cu amestecul obținut. Se frig pe gratar sau în ulei încins, rumenindu-se pe toate parțile. În loc de chimen și ulei, frigaruile se pot unge cu zeama de lamaie, se pot presara cu praf de curry și se lasa la marinat 30 de minute la rece, dupa care se rumenesc pe gratar.
Cotlet de porc umplut
Ingrediente pentru 4 porții:
4 cotlete de porc, 2 linguri ulei de masline, 2 cartofi fierți, 2 mere, 1 ceapa, 2 roșii, patrunjel verde, cimbru, sare, piper.
Preparare:
Se aleg 4 cotlete mai groase, carora li se scoate osul, se taie apoi în doua, fara a le decupa definitiv, imitand un „buzunar”. Separat, se taie cubulețe cartofii, merele, roșiile (curațate, în prealabil, de pielițe și semințe) și se amesteca cu ceapa tocata marunt, patrunjel verde și cimbru.
Se condimenteaza cu sare și piper, dupa gust, și se umplu „buzunarele” de cotlete. Se prind cu scobitori, ca sa nu se desfaca, se ung deasupra cu ulei și se rumenesc pe gratar (sau în tigaie de teflon). Se servesc cu felii de mere rumenite pe gratar.
Friptura cu sos mexican
Ingrediente pentru 4 porții:
3 bucați piept de pui.
Pentru garnitura:
300 g varza alba, 2 știuleți de porumb fierți sau copți, pepene verde.
Pentru sos:
20 g sos de roșii, 2 linguri ulei, 150 g zarzavat (praz, ceapa, țelina), 3 caței de usturoi, 1 lingura zahar, busuioc, cimbru, sare, piper.
Preparare:
Se fierb zarzavaturile, tocate marunt, în puțina apa și ulei, pana cand se înmoaie bine. Se trec prin sita și se pun din nou la fiert împreuna cu sosul de roșii, usturoiul zdrobit, zahar, cimbru, busuioc, sare și piper, dupa gust. Se fierb împreuna pana cand capata consistența unui sos. Separat, se rumenesc pe gratar bucațile de carne. Cand sunt gata, se servesc taiate felii, stropite cu sosul preparat și garnisite cu varza tocata fideluța, bucați de porumb fiert sau copt și felii de pepene verde.