Bucharest International Dance Film Festival 2021 și-a desemnat câștigătorii

De: Ana Obretin / 06.09.2021, 12:38
Bucharest International Dance Film Festival 2021 și-a desemnat câștigătorii

BIDFF – Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor despre dans, și-a desemnat câștigătorii duminică seară, după cinci zile de competiție, proiecții speciale, experiențe VR imersive, live video mapping, ateliere intensive și conferințe cu specialiști din domeniu.

Marlene Millar, una dintre cele mai cunoscute creatoare de film despre dans din Canada, Saddo, artist, ilustrator și muralist român, și Bogdan Theodor Olteanu, regizor român, sunt membrii juriului care a decis câștigătorii celei de-a șaptea ediții a manifestării.

Astfel, în competiția internațională, unde au fost selectate 29 de scurtmetraje din 21 de țări, premiul pentru cel mai bun film, în valoare de 1.000 de euro, a fost acordat scurtmetrajului „Belia”, de Eman Hussein, din Egipt, potrivit unui comunicat remis Apropo de organizatori. Pelicula scoate la lumină un subiect mai puțin explorat precum munca zilnică dintr-un atelier auto. Iscusința cu care „Belia” folosește obiecte de zi cu zi pentru a compune un peisaj sonor fascinant se îmbină perfect cu ritmul dictat de mișcare și montaj.

De asemenea, juriul a acordat două mențiuni speciale, scurtmetrajelor „The Kitchen” (r. Vishwakiran Nambi), din India,despre rolul femeii în societatea contemporană, și „Fibonacci” (r. Tomáš Hubáček), din Republica Cehă, pentru măiestria cu care reușește să integreze un concept matematic universal în structura filmului.

Dintre cele șase scurtmetraje românești selectate în competiția națională, titlul de cel mai bun film și un premiu în valoare de 500 euro a fost acordat peliculei „Public Figure” (r. Mădălina Zaharia). Potrivit juriului, filmul a ieșit în evidență din selecția din acest an prin amestecul inteligent de medii artistice folosite pentru a spune o poveste.

Potential Worlds, tema celei de-a șaptea ediții a BIDFF – Bucharest International Dance Film Festival, care a a avut loc între 1-5 septembrie în șapte locuri din București, a reunit în programul festivalului lucrări cinematografice provocatoare și hibride futuristice care chestionează relația dintre manifestările artistice și procesul rapid de digitalizare.

Bucharest International Dance Film Festival a fost fondat în 2015 de coregrafa și regizoarea Simona Deaconescu și de producătoarea de film Anamaria Antoci. Evenimentul militează pentru colaborarea dintre oamenii dansului și cei ai filmului, coagularea unei comunități a creatorilor de film despre dans, încurajând excelența, inovația și discursul artistic curajos.

BIDFF este organizat de Asociația Tangaj Collective.

CITEȘTE ȘI: „Sisters with Transistors”, documentarul despre femeile pioniere ale muzicii electronice, la Bucharest International Dance Film Festival 2021

Foto: BIDFF, Doria Drăgușin