București: Multă poluare și puține spații verzi

De: Marian Andrei / 16.05.2012, 09:59
București: Multă poluare și puține spații verzi
Bucureștiul se află pe locul 2 în topul capitalelor UE cele mai poluate cu pulberi în suspensie cu diametrul mai mic de 10 micrograme și pe unul din ultimele locuri în ceea ce privește suprafața de spații verzi pe cap de locuitor

Cercetarea Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis, dată publicității marți, arată că Bucureștiul este a doua în clasamentul capitalelor din Europa după poluarea cu pulberi în suspensie cu diametrul mai mic de 10 micrograme (PM10). Astfel, în București se înregistrează anual, în medie, 92 de zile cu depășiri ale nivelului admis, față de limita de 35 zile prevăzută de normele europene. Capitala României este depășită, din acest punct de vedere, doar de Sofia, unde același indicator este de 176 de zile, în medie, pe an, spun inițiatorii studiului.

În privința suprafeței de spații verzi pe cap de locuitor, deși se situează peste Madrid și Paris, cu 23,1 metri pătrați pe cap de locuitor, capitala României este cu mult în urma Vienei, care are 120 de metri pătrați pe cap de locuitor.

Cea mai mare suprafață de spații verzi care îi revine în București fiecărui locuitor, 77,19 metri pătrați, este în sectorul 1, în mare parte datorită pădurii Băneasa, în vreme ce sectorul 2 stă cel mai prost la acest capitol, cu doar 12,43 metri pătrați, conform Cadastrului Verde lansat în iunie 2011, se mai precizează în studiu.