Bucurestiul, fara cablu TV si internet

Apropo.ro / 21.05.2008, 12:35
Bucurestiul, fara cablu TV si internet
Bucurestenii ar putea ramane fara servicii de cablu TV, internet si telefonie fixa, primaria anuntand ca va taia cablurile aeriene.

La solicitarea Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC), Curtea de Apel Bucuresti a anulat prin decizie irevocabila o hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) din 4 mai 2006, care obliga societatile de cablu TV & telefonie & internet sa-si ingroape retelele, in maximum doi ani.

Presedintele ACC a declarat ca Hotararea data de Consiliul General al PMB era inaplicabila, pentru ca retelele din subteran nu exista. Singurul proiect care exista in momentul de fata pentru crearea unei retele de telecomunicatii in subteran este NetCity, acesta insa nu a fost inca demarat.

"Era imposibil sa obligi cablistii sa ingroape cablurile, in momentul in care nu le oferi o alternativa. Se vorbeste despre proiectul NetCity, care nici pana in ziua de astazi nu s-a semnat. Au hotarat ca in doi ani sa ingroape cablurile, dar nu s-au gandit cat costa, cine va face asta si unde, pentru ca infrastructura subterana nu exista", a declarat presedintele ACC.

Radu Alexandru, directorul de la coordonare infrastructura din cadrul Primariei Capitalei, spune ca decizia instantei nu afecteaza direct derularea proiectului NetCity, care inca nu a fost semnat din cauza unor "probleme de procedura", insa, ca urmare a hotararii CAB, "se va trece la taierea cablurilor amplasate ilegal pe stalpi".

Consilierii municipali au aprobat, in martie, contractul de concesiune a lucrarilor publice pentru reteaua metropolitana de fibra optica a Capitalei pentru telecomunicatii – NetCity, un proiect in valoare de 202 milioane de euro. Pe de alta parte, comisarul european pentru Societatea informationala si Mass-media, Viviane Reding, a anuntat, la vremea respectiva, ca proiectul NetCity va fi cercetat in detaliu de Comisia Europeana, pentru ca acesta pare sa incalce Legea concurentei si unele reglementari UE.