Bulgarii își achită împrumuturile în avans, de teamă că își vor pierde slujbele

De: Marian Andrei / 03.05.2012, 09:11
Bulgarii își achită împrumuturile în avans, de teamă că își vor pierde slujbele
Băncile din Bulgaria se confruntă cu un număr fără precedent de clienți care vor să își achite împrumuturile în avans, din cauza incertitudinilor legate de locurile de muncă și veniturile din lunile următoare.

„Persoane și companii cu un istoric bun de credit nu ezită să strângă cureaua pentru a rambursa anticipat creditele ipotecare sau alte împrumuturi. Nu am mai asistat la un fenomen de o asemenea de amploare”, a declarat Petar Andronov, director general al Cibank.

Încrederea bulgarilor în economia țării este în scădere, în condițiile nivelului record al prețurilor alimentelor de bază și a creșterii șomajului, potrivit unui sondaj realizat de GfK.

Prețurile carburanților au avut cea mai mare contribuție la inflație, iar populația se teme și de majorarea tarifelor la electricitate și transporturi.

Un institut de cercetări din Sofia a avertizat, pe de altă parte, că economia Bulgariei este în pragul celei de-a doua recesiuni din ultimii trei ani, din cauza crizei din zona euro care a afectat exporturile și implicit producția industrială.