Bulgarii nu mai vor Euro

De: Marian Andrei / 04.09.2012, 12:00
Bulgarii nu mai vor Euro
Bulgaria a înghețat pe termen nelimitat planurile de adoptare a monedei euro, considerând că aderarea la uniunea monetară nu ar mai aduce vreun beneficiu, ci numai costuri.

Premierul Boyko Borisov și ministrul Finanțelor Simeon Djankov au declarat că suspendarea planurilor de aderare la zona euro este o consecință a deteriorării condițiilor economice și incertitudinilor legate de viitorul blocului monetar, alături de schimbarea „decisivă” a opiniei publice din țară privind adoptarea euro, la începutul celui de-al treilea an de austeritate.

„Direcția s-a schimbat în strategia noastră, dar și în rândul publicului. În prezent, nu văd niciun beneficiu al intrării în zona euro, ci numai costuri. Publicul este îndreptățit să știe cine ar avea de salvat pe cine după ce aderăm. Este prea riscant pentru noi și, în plus, nu este sigur care sunt regulile și cum vor sta lucrurile peste un an sau doi”, a afirmat Djankov.

Criza datoriilor de stat a determinat și alte state UE să reconsidere adoptarea monedei unice. Premierul lituanian Andrius Kubilius a declarat săptămâna trecută că țara sa va adera la zona euro numai atunci când „Europa va fi pregătită”, în timp ce Lituania, care avea deja termenul fixat la începutul lui 2014, a declarat, prin premierul său, că „va lua o decizie” în cursul anului viitor.