Burgerii cu extract din alge sunt mai sanatoși

Apropo.ro / 28.09.2005, 16:07
Burgerii cu extract din alge sunt mai sanatoși
Cercetatorii de la Newcastle University au descoperit ca, daca se adauga un extract din plante marine în mâncarea de tip fast-food, aceasta ar putea deveni mai sanatoasa, fara a i se altera gustul, relateaza BBC News Online. Cercetatorii au descoperit ca, daca s-ar adauga acest


Cercetatorii de la Newcastle University au descoperit ca, daca se adauga un extract din plante marine în mâncarea de tip fast-food, aceasta ar putea deveni mai sanatoasa, fara a i se altera gustul, relateaza BBC News Online.

Cercetatorii au descoperit ca, daca s-ar adauga acest extract insipid, ar crește conținutul în fibre al placintelor, burgerilor și prajiturilor. Asta înseamna ca oamenii ar putea sa se bucure în continuare de mâncarea care le place, dar ar mânca mai sanatos.

Dietele bogate în fibre, care includ alimente precum pâinea neagra, fructe și legume, ajuta la reducerea riscului de apariție a unor boli grave.

Cercetatorii au analizat doua plante marine, de culoare maronie, numite Lessonia și Laminaria, care se gasesc în Asia de Est, America de Sud și în zone litorale ale Norvegiei și Scoției.

Planta marina este procesata în laborator pentru a produce extractul respectiv, care este o pudra insipida, inodora și albicioasa.

Jeff Pearson, un membru al echipei de cercetare, a declarat: „Nu mâncam destule fibre, cu toate ca avem mare nevoie de acestea ca sa fim sanatoși. Problema este ca multa lume nu este încântata de o mare parte din mâncarurile cu un conținut bogat în fibre, ca de exemplu legumele și fructele. Noi credem ca este greu sa schimbi obiceiurile oamenilor și ca cea mai practica soluție este sa îmbunatațim mâncarea pe care o consuma. La burger, de exemplu, dai la o parte grasimea și o înlocuiești cu extractul de plante marine, care este un produs natural. Obții un burger mai sanatos și, cel mai probabil, cu același gust”.

„Aceasta componenta poate fi de asemenea adaugata oricarui tip de mâncare, de exemplu smântânii sintetice sau iaurturilor”, a adaugat el.

Pearson a creat deja pâine cu extract de plante marine. El spune ca prin adaugarea extractului se poate crește de patri ori cantitatea de fibra din pâinea alba.

Nigel Denby de la Asociația Dietetica Britanica a apreciat ca studiul cercetatorilor de la Newcastle pare „promițator” pentru ca extractul adaugat nu face ca mâncarea sa-și piarda gustul ce o face populara.

Mediafax