Bursa a decimat randamentele fondurilor de actiuni

Apropo.ro / 05.12.2007, 10:34
Bursa a decimat randamentele fondurilor de actiuni
Fondurile mutuale au adus anul acesta, in medie, doar cu 2-3% mai mult decat depozitele bancare sau titlurile de stat.

Fondurile mutuale au adus anul acesta, in medie, doar cu 2-3% mai mult decat depozitele bancare sau titlurile de stat.
 
Corectiile bursiere locale si instabilitatea de pe pietele internationale au lasat urme adanci in randamentele fondurilor mutuale, fondurile de actiuni si cele cu plasamente diversificate inregistrand cele mai consistente pierderi.
 
Daca in primele 11 luni ale anului trecut, fondurile de actiuni, considerate performerii industriei, raportau un randament mediu de 17,3%, la 30 noiembrie 2007 randamentul mediu anualizat al fondurilor de actiuni este de aproximativ doua ori mai mic, mai exact de 9,3%.
 
Fondurile cu plasamente diversificate au fost "contaminate" in egala masura de corectiile bursiere, randamentul mediu anualizat in 2007 fiind de 5,07%, fata de 10,2% in primele 11 luni ale anului trecut.
 
"Intreaga piata de capital s-a contaminat de pe urma corectiilor bursiere, indiferent ca este vorba despre fonduri cu expunere maxima pe piata actiunilor sau fonduri care au investit in instrumente monetare", spune Daniel Stifter, managing director la societatea EFG Mutual Funds Management.
 
Din intervalul ultimilor 11 luni, cea mai neagra perioada pentru industria fondurilor mutuale a fost luna noiembrie, cand putine dintre fonduri au reusit sa marcheze un randament lunar peste pragul de 0%.
 
"A fost un an mai slab decat 2006 pentru fondurile mutuale. Din intervalul ultimilor 11 luni, noiembrie a fost una dintre cele mai grele perioade, din cauza corectiilor puternice care au afectat pietele internationale si, in consecinta, intreaga industrie a fondurilor de investitii", explica Serban Nacsu, vicepresedintele societatii Target Asset Management.