Cabana Piatra Arsa – Sinaia

Apropo.ro / 14.01.2002, 13:01
Cabana Piatra Arsa - Sinaia
Daca ai ales acest traseu, desi el nu este recomandat iarna, deoarece exista pericolul declansarii avalansei, noi iti dezvaluim in cele mai mici amanunte "tainele" lui. Cabana PIATRA ARSA – Piciorul Pietrei Arse – Cabana Poiana Stanei – SINAIA Marcaj: banda albastra – 21/2 – 3 ore.

Daca ai ales acest traseu, desi el nu este recomandat iarna, deoarece exista pericolul declansarii avalansei, noi iti dezvaluim in cele mai mici amanunte „tainele” lui.

Cabana PIATRA ARSA – Piciorul Pietrei Arse – Cabana Poiana Stanei – SINAIA Marcaj: banda albastra – 21/2 – 3 ore.

De la cab. Piatra Arsa (1950m) drumul se indreapta spre sud, coborand la inceput putin spre firul Valcelului Jepilor Mari, urcand apoi paralel cu acesta printr-un larg coridor deschis in jnepenis. Dupa cca. 10 min. se ajunge la o ramificatie de drumuri. Traseul banda albastra urmeaza inainte in urcus usor si curand se iese dintre palcurile de jnepenis in largile poieni de pe platoul Jepilor Mari, langa stadionul sportiv.

Se continua pe o portiune aproape orizontala a potecii (pe deasupra obarsiilor vaii Babei – stanga) ajungandu-se intr-o mica sa, de unde poteca incepe sa coboare usor. Se coboara catre ESE, paralel cu firul vaii Pelesului, si dupa 5 – 6 min. se ajunge in marginea platoului Pietrei Arse de unde se deschide o perspectiva larga asupra orasului Sinaia.

Poteca in coboras continuu (pe Piciorul Pietrei Arse) strabate o zona de gol alpin dupa care intra intr-o zona impadurita ajungand in Poiana Stanei, la marginea de rasarit a careia se afla cabana Poiana Stanei.

Poiana Stanei se afla situata pe un prag larg al plaiului Piatra Arsa, cu flancurile impadurite si care, la extremitatea estica (in padurea din spatele cabanei sfarseste printr-o ruptura de panta de cca. 100m inaltime in zona paduroasa de la poalele Pietrei Arse.

Marginea abruptului este indeosebi marcata de 2 stanci „Stancile Franz JosefÂ’ (1299m), prevazute cu trepte si grilaj de fier(5 min de la cabana), de pe varful carora se deschide o larga perspectiva asupra vaii Prahova. Aceste stanci au fost amenajate in 1897, cu prilejul vizitei la Sinaia a ImparatuluiAustro – Ungariei, Franz – Josef.

Se urmeaza cararea in coboras direct spre dreapta de-a lungul gardului poienii, pana la soseaua ce face legatura intre cabana si orasul Sinaia (~5km). Traseul se continua pe sosea, la stanga (spre cabana).

In continuare traseul – banda albastra – continua in coborare prin padure ajungand in drumul carosabil apoi la capatul strazii Furnica.

Traseu pe Piciorul Pietrei Arse nu se recomanda iarna Pericol de avalansa
Sursa: MONT-DELT-MAR