Cadrele medicale care pleacă din România, bune de plată

Apropo.ro / 27.08.2012, 12:40
Cadrele medicale care pleacă din România, bune de plată
Un proiect de lege dorește oprirea exodului medicilor către țările unde sunt mai bine plătiți.

Europarlamentarul PDL Rareș Niculescu, le cere colegilor săi din Casa Poporului să adopte o lege prin care să se pună capăt exodului de cadre medicale din România în alte țări.

Organizația Mondială a Sănătății, OMS, atrage atenția asupra faptului că exodul de cadre medicale dintr-o țară este un semnal de alarmă la sistemul de sănătate din acel stat. OMS spune că acolo unde pleacă 2 la sută dintre cadrele medicale se poate institui codul galben, deci e un mare pericol. Conform datelor din România,ale OMS, de la noi din țară pleacă anual peste 4 % dintre cadrele medicale, deci noi ar trebui să instituim cod roșu de alertă în domeniul medical„, spune Raruș Niculescu.

Cred că pentru a stopa acest exod și a nu ne trezi că în România vom avea doar medici și asistente bătrâni sau proveniți din Republica Moldova sau țări africane, ar trebui să-i obligăm pe cei care și-au făcut studiile la o facultate de stat să plătească contravaloarea lor dacă pleacă să profeseze în altă țară. De altfel, statul român cheltuie mult, chair foarte mult, cu școlarizarea unui viitor medic, și nu mi se pare normal ca după ce s-a investit într-un medic, acesta să lase totul baltă și să plece să profeseze în altă țară care nu investit nimic pentru acesta„, a mai declarat Niculescu.