Cafeaua poate reface ficatul afectat de consumul excesiv de alcool

Apropo.ro / 14.06.2006, 11:18
Cafeaua poate reface ficatul afectat de consumul excesiv de alcool
În cazul ficatului afectat de consumul excesiv de alcool, cafeaua duce la scaderea cu 22% a riscului de a dezvolta ciroza, este concluzia unui studiu american aparut la Chicago și citat de Reuters. Totuși, medicii nu prescriu cafeaua ca tratament. Studiul a fost realizat

În cazul ficatului afectat de consumul excesiv de alcool, cafeaua duce la scaderea cu 22% a riscului de a dezvolta ciroza, este concluzia unui studiu american aparut la Chicago și citat de Reuters.

Totuși, medicii nu prescriu cafeaua ca tratament.

Studiul a fost realizat de cercetatorii de la Kaiser Permanente Medical Care Program din Oakland, California, și a avut la baza observațiile asupra 125.580 de persoane.

„Datele vin în sprijinul ipotezei conform careia cafeaua conține substanțe care previn apariția cirozei, mai ales a celei provocate de consumul excesiv de alcool”, indica studiul publicat în Archives of Internal Medicine.

„Cafeaua este un compus complex cu multe ingrediente potențial biologice active. Efectele sunt mai mari în cazul cafelei bauta în amestec cu frișca, lapte sau zahar”, mai arata studiul.

Cercetatorii declara ca rezultatele acestui studiu nu trebuie sa-i determine pe cei care consuma alcool sa mareasca numarul de cești de cafea baute zilnic și nici sa consume bauturi care combina alcoolul cu cofeina.

„Principala masura care trebuie luata de cei care s-au îmbolnavit de ciroza din cauza consumului mare de alcool este sa evite alcoolul și nu sa consume mai multa cafea, deși aceasta din urma are efect protector”, spun cercetatorii.

Mediafax