Cafeina și utilizările ei în cosmetică

Apropo.ro / 25.03.2021, 11:45
Cafeina și utilizările ei în cosmetică

Cafeina este adesea privită mai mult ca un ingredient al băuturii aromate care ne ajută să ne trezim dimineața și ne motivează să ieșim cu prietenii în oraș la o șuetă și mai puțin ca un posibil aliat de nădejde pentru rutina noastră de beauty.

Experții din industria cosmetică și medicii dermatologi confirmă: cofeina te poate ajuta nu doar să te împrietenești cu ziua care de-abia a început, ci și să îți îngrijești mai bine pielea, să scapi de celulită sau să ai un păr sănătos și strălucitor (un șampon cu cafeină îți va oferi rezultate excelente).

Despre toate aceste utilizări ale cofeinei în cosmetică, dar și despre altele, îți povestim în cele ce urmează.

Căderea firelor de păr este o problemă obișnuită atât pentru femei, cât și pentru bărbați, însă uneori, pe fondul unor perioade mai stresante sau a unei șubreziri a foliculilor, părul poate ajunge să cadă în exces.

Dacă te-ai aflat în această situație și ți-a fost recomandat de medicul specialist să achiziționezi un șampon cu cafeină, explicația pentru această recomandare este simplă: cafeina este cunoscută pentru abilitatea sa de a putea stimula foliculii și de a regenera, astfel, părul. În plus, un „boost” de cafeină va ajuta firele de păr să primească mai mulți nutrienți și să aibă un aspect mai sănătos.

Tot cafeina îmbunătățește textura părului și exfoliază scalpul, așa că pe lângă un șampon cu cafeină poți folosi și o mască pe bază de cafea, care poate fi obținută cu ușurință din două linguri de pudră de cafea, o lingură de miere și una de ulei de măsline. Masca se va ține o oră, după care poți clăti părul și folosi ulterior un balsam pentru a-i conferi volum și strălucire.

Combate celulita

Potrivit datelor publicate de Mayo Clinic, din Statele Unite, aproximativ 80% dintre femei au celulită. Cauzată de factori genetici, de diverse schimbări hormonale sau de acumularea de toxine, celulita poate fi combătută și cu ajutorul cafelei și a produselor care au ca ingredient activ cofeina.

Pe lângă varietatea de creme și tratamente pe bază de cofeină pe care le găsești cu ușurință în comerț mai poți încerca să aplici și cafea pe zonele afectate de celulită. Vei avea nevoie de un sfert de cană de zaț de cafea, peste care va trebui să adaugi două lingurițe de ulei de măsline. Cu această compoziție poți masa apoi, prin mișcări circulare, zonele afectate. O alternativă ar fi să adaugi cafea în scrubul pe care îl folosești în mod normal.

Cafeina aplicată astfel ajută la înlăturarea apei în exces din țesuturi, facilitează descompunerea celulelor adipoase, stimulează circulația, crește nivelul de enzime care ard grăsimile, iar pe termen lung toate aceste efecte duc la înlăturarea aspectului binecunoscut de coajă de portocală.

Menține pielea tânără

Cafeina este folosită ca ingredient activ în cremele de zi și de noapte, precum și în cele anti-îmbătrânire dintr-un motiv simplu: poate combate radicalii liberi (care sunt responsabili cu îmbătrânirea pielii) datorită conținutului mare de antioxidanți.

De asemenea, tot cafeina, grație proprietăților inflamatorii pe care le are, poate reduce inflamațiile și roșeața care apare uneori, din diverse motive, la nivelul pielii.

Și pielea afectată de expunerea la raze UV poate fi reparată cu ajutorul cafeinei. Iar dacă vrei să îți prepari măști homemade pentru față, de ce să nu folosești tot ingredientul-minune, cafeina?

Poți încerca să prepari o mască pentru față din două linguri de cafea proaspăt măcinată, o lingură de miere și trei linguri de lapte. Masca ar trebui să rămână pe fața ta aproximativ 15 minute. Dacă preferi mai degrabă un scrub, îl poți obține tot acasă din trei linguri de cafea, o lingură de ulei de măsline și o lingură de zahăr brun.

Elimină cearcănele

Pe lângă proprietățile amintite până acum, cofeina are și meritul de a putea elimina cearcănele. Explicația este aceeași ca și în cazul celulitei: cafeina are capacitatea de a activa circulația sanguină, iar cearcănele apar tocmai din cauza unei circulații necorespunzătoare (cauzată, de regulă, de lipsa somnului, suprasolicitare, o alimentație precară etc.).

Pentru a beneficia de proprietățile binefăcătoare ale cafeinei poți începe prin a te orienta către anticearcăne și corectoare care au ca ingredient principal cafeina. De asemenea, mai poți pregăti comprese cu cafea pe care să le aplici timp de câteva minute în zona ochilor.

Exfoliază pielea corpului

Produsele pentru corp pe bază de cafeină au rezultate extraordinare și la fel stau lucrurile și în cazul în care cafeina este folosită pe post de exfoliant pentru eliminarea celulelor moarte.

Pe lângă produsele cosmetice care au ca ingredient de bază cafeina, pe care le găsești cu ușurință în comerț, mai poți prepara și o compoziție din două linguri de iaurt simplu, o lingură de zahăr brun și una de pudră de cafea. Amestecul obținut astfel trebuie aplicat pe piele cu o mișcare circulară și lăsat să acționeze timp de aproximativ 15 minute.

În concluzie, acestea sunt principalele moduri în care cafeina poate fi întrebuințată pentru a corecta și elimina imperfecțiunile de ordin cosmetic. Așadar, data viitoare când cumperi cafea nu uita că ea îți poate deveni un aliat de nădejde nu doar în lupta cu diminețile de luni, ci și în rutina de beauty!