Calator de meserie

Apropo.ro / 23.01.2005, 16:20
Calator de meserie
Diplomația este pentru ea a doua cariera. Are 50 de ani și este celibatara. A copilarit în Philadelphia, statul Pennsylvania, cu mândria ca acolo a fost scrisa prima Constituție a Statelor Unite, precum și Declarația de Independența. De la mijlocul saptamânii

Diplomația este pentru ea a doua cariera. Are 50 de ani și este celibatara. A copilarit în Philadelphia, statul Pennsylvania, cu mândria ca acolo a fost scrisa prima Constituție a Statelor Unite, precum și Declarația de Independența. De la mijlocul saptamânii trecute, Lisa Heilbronn este noul consul al Statelor Unite la Cluj-Napoca.

Dr. Heilbronn

A studiat Sociologia la Universitatea „Berkley” din Ohio, unde a și obținut un doctorat în aceeași specializare. S-a ocupat apoi de cercetare în sociologie și comunicații, fiind pasionata de studiul filmelor și a reprezentarii problemelor sociale în televiziune. Studiile ei s-au axat pe problema consumului de alcool, pe reintegrarea în mediul social a veteranilor razboiului din Vietnam, precum și pe problemele de familie. În cele din urma, a predat la doua universitați private din Ohio și New-York, fiind atașata de tineri.

„Pentru 7 ani am lucrat cu tinerii și mi-a placut în mod deosebit”, spune Consulul Heilbronn, în limba româna, pe care o cunoaște destul de bine, pentru ca a studiat-o temeinic. De altfel, nu face greșeli gramaticale și, mai ales, nu vorbește „limba de lemn”.

Pe continentul negru

Și-a început catriera dipliomatica în Uganda, țara în care a de deținut funcția de atașat de presa și atașat cultural.

„În toate țarile din Africa în care am lucrat, a fost foarte interesant, deoarece nu era un sistem democratic durabil, oamenii nu știau ce înseamna democrație. În Uganda, președintele a condus țara 5 ani fara Constituție și fara sa fi fost ales. Pentru un cetațean american, acestea sunt niște curiozitați”, povestește Lisa Heilbronn, amuzata.

S-a mutat apoi în Etiopia, unde conflictul cu Eritreea era tocmai la început, din cauza granițelor neclare dintre cele doua țari. „A fost o perioada mai puțin fericita, ca sa spun așa, deoarece oamenii erau speriați și nu știau la ce sa se aștepte”, își amintește ea.

În cele din urma, turul Africii s-a încheiat în Africa de Sud, în timpul președinției lui Nelson Mandela, când a fost scrisa o noua constituție, deschisa și democratica.

Experiențe noi

Din Africa, urmatoarea stație a fost Chișinau, Republica Moldova, unde a stat 3 ani.

„Chișinaul a fost o noua experiența pentru mine. În primul rând, este uimitor ca oamenii sunt saraci, deși muncesc destul de mult pentru a-și asigura traiul. Cu toate acestea sunt foarte generoși și primitori”, povestește Heilbronn, marturisind ca i s-a parut cel puțin ciudat faptul ca, în timpul mandatului ei, s-au schimbat 2 președinți, 3 prim-miniștri și… 4 miniștri ai Educației.

Recent a trecut Prutul și a ajuns la Cluj, într-un mediu cu totul nou, la care spune ca se va adapta ușor. În rest, respecta pe cât poate regula de baza a diplomaților: sa nu te atașezi prea mult de un loc, pentru ca apoi, fiind prea implicat, nu vei mai reuși sa vezi soluțiile problemelor de colo.

„M-am ocupat mereu de schimburi de experiența între țarile în care am fost trimisa și SUA. Domeniile în care am facilitat cel mai des aceste schimburi sunt învațamântul postuniversitar și activitatea organizațiilor nonguvernamentale” – Lisa Heilbronn, consulul SUA la Cluj

Codruța Simina
Clujeanul