Călătorie în lumea mafiei japoneze Yakuza

De: Carmen Ulian / 30.05.2014, 15:45
Membrii Yakuza au tatuaje, au cele mai scumpe mașini din lume la care doar poți să visezi, femei frumoase, bani și multă influență.

La începuturi, membrii Yakuza erau cunoscuți sub numele de Kabuki-Mono (nebunii). Aceștia se îmbrăcau diferit de ceilalți, purtau părul foarte scurt și terorizau populațiile satelor și orașelor mici. Membrii mafiei Yakuza de astăzi susțin că înaintașii lor sunt Maccki-Yakko – proprietari de cârciumi, prăvălii, vânzători stradali, fani ai jocurilor de noroc, etc.

Se spune că Yakuza ar însemna 8-9-3, Ya-8, Ku-9, Za-3 – suma câștigătoare dintr-un joc de cărți asemănător cu Black Jack, Oicho-Kabu. În timp, organizația s-a dezvoltat și a pătruns în toate domeniile de la politică până la construcții, etc. Ei colaborează cu oameni la nivel înalt, în schimbul protecției, pentru care cotizează sume importante. Membrii Yakuza poartă haine stilate, costume negre și cămăși albe, au corpul plin de tatuaje, părul scurt și nu renunță niciodată la ochelarii de soare.

grup

Care să fie membru Yakuza?

Nimeni nu scapă nepedepsit, dacă a greșit

Organizația folosește violența și șantajul și impune un sistem al taxelor de protecție. În Yakuza intră persoanele care nu-și mai găsesc locul în societate, care nu mai au familii, copii, refugiați, etc. Pentru a intra în grupare, membrii noi se supun superiorilor care le dau diferite sarcini de îndeplinit. Un membru nou primește bani și un statut social. În cazul în care nu-și îndeplinește atribuțiile și-și dezamăgește repetat superiorul, acesta este pedepsit prin amputarea degetului mic, în primă instanță, după care se continuă până rămâne fără degete.

deget

Proteză pentru un membru Yakuza pedepsit

Yakuza este structurată piramidal: familia-clan este condusă de un Oyabun, boss-ul cel mai mare sau tatăl, care este ajutat de executanți mâna dreaptă sau fiii – Wakshu, care sunt ajutați la rândul lor de Kyodai. Cei din urmă își pot face mini clanuri mai departe și tot așa. Au o structură mai complexă decât în cazul Mafiei Italiene.

Tatuajele membrilor Yakuza semnifică clanul din care fac parte, de cele mai multe ori multiplicat pe corp. Prin tatuare, membrul își exprimă convingerea că nu-și mai dorește să facă parte din marea societate. De cele mai multe ori tatuajele nu sunt expuse privitorilor.

Tradiția tatuării a câte unui inel negru în jurul antebrațelor pentru fiecare crimă comisă a fost adoptată de Yakuza din Bakuto. Ulterior, membrii au început să se tatueze pe tot corpul cu simbolurile clanului din care fac parte. 

„Munca” membrilor Yakuza constă în activități ce aduc profituri de zeci de miliarde de dolari anual. În ultimele decenii mafia japoneză s-a infiltrat în SUA și Europa.

.tatuaje

Yakuza și mașinile de lux

Membrii Yakuza aleg cu grijă mașinile pe care le conduc. Niciodată nu vor fi din cele scumpe, ci din cele la care mulți doar visează. Preferata lor rămâne Toyota Century, modele securizate, Lamborghini Diablo, Lamborghini Aventador, Lincoln, Cadillac, și alte mașini de lux cu mulți cai putere. Le plac mult și motoclicletele puternice și tunate.

masini

Mașina aparține lui Morohoshi-san, un om de afaceri mambru Yakuza 

Piesele pe patru roți diferă și în funcție de locul lor în rândul organizației. Membrii Yakuza se împart în trei categorii: tekiya – comercianții ambulanți, bakută – jucătorii, și gurentai – huliganii.

Tentaculele Yakuza se regăsesc în lumea prostituției, drogurilor, jocurilor de noroc, spălării de bani, sclaviei, turismului sexual, înșelătoriri turiștilor, manipulării la orice nivel, cămătăriei, imobiliarelor, sportului, etc.

Producătorii din industria pornografică sunt o mană cerească pentru organizație care a făcut și face contrabandă cu filme pentru adulți din celelalte țări. Controlează prostituția, forțând unele femei tinere să practice această meserie. Toată lumea știe că nu trebuie să refuzi sau să superi un membru Yakuza, căci sfârșitul va fi aproape și inevitabil. Yakuza a cumpărat copiii nedoriți din familii pentru a-i integra în organizație. Au plătit sume de până la 5.000 de dolari pentru un suflet, și fiecare dintre acești copii cumpărați au fost puși să lucreze pentru ei în baruri, restaurante sau cluburi de noapte.

Turismul sexual este o practică des întâlnită în estul Asiei, iar Yakuza organizează vacanțe pentru cei din Bangkok, Manila, Seoul, Taipei, oferindu-le cazare și femei.

Bani produși din afaceri ilicite și înșelătorii

Yakuza sunt cei mai mari deținători de arme din Japonia, deși ele sunt interzise. Arme de toate tipurile sunt luate din America și Europa. Membrii crimei organizate sunt specializați și în producția și comercializarea de amfetamine, pe care le folosesc în schimbul armelor cu cei din vest.

Yakuza produce mulți bani și prin extorcare de fonduri corporative. Cei care se ocupă de asta se numesc sokaiya. Ei cumpără o parte din acțiuni doar pentru a fi prezenți la ședințele companiei respective. În acest mod află informații pe care le folosesc apoi împotriva celorlalți. Dacă managementul nu este de acord cu ei se poate ajunge și la crimă.

clan

Membrii clanului își descoperă tatuajele în intimitatea familiei

Anumiți sokaiya pozează ca publisheri de reviste de afaceri de succes, modele de urmat. Nimeni din afară nu știe adevărul pur al afacerii lor. Alți sokaiya colectează fonduri pentru cauze inexistente. Organizează gale la care sunt invitați oameni de afaceri de la care se așteaptă donații mari. Un astfel de eveniment le poate aduce în buzunare și peste 100.000 de dolari pe noapte. Activitățile necinstite practicate de ei nu se opresc aici.

Yakuza dincolo de granițele Japoniei

Încă din 1991 s-a depistat că membrii organizației violente au pătruns în SUA. FBI a descoperit o grupare denumită Boryokudan. Primele mișcări au fost făcute în Hawaii, unde erau aduse droguri, dar și în California, Nevada sau New York. În Hawaii, Yakuza au pătruns și în domeniul imobiliar, fiind o oportunitate în condițiile în care turiști din Japonia și alte țări asiatice doreau să achiziționeze o locuință. Afacerile lor din Japonia au fost „inaugurate” și aici. Ca un pachet complet.

grup

Uniți și dincolo de moarte

În California, Yakuza a făcut alianțe cu bandele de coreeni și vietnameze. Los Angeles este un oraș aparte pentru ei. Disperarea celor veniți aici de a fi remarcați fie pentru rolul vieții lor, pierd banii în cazinouri, caută petreceri luxoase, etc, fac din ei o țintă sigură și vulnerabilă pentru Yakuza. În New York au făcut alianțe cu Mafia Americană pentru a coopera în diferite activități ilegale.

Cu toată puterea pe care o dețin, poliția a făcut și arestări în rândul membrilor Yakuza, deși drumul până la încarcerarea lor a fost lung și anevoios.

„Tați” ai Yakuza

În anii ce au precedat Al Doilea Război Mondial, membrii Yakuza au crescut dramatic la 184.000 divizați în 5.200 de bande peste tot în țară devenind cea mai numeroasă armată japoneză din toate timpurile. Au existat și războaie sângeroase între bande atunci când se lucra pe teritorul altora.

Yoshio Kodama este o figură importantă din secolul 21 în rândul organizației mafiote. El a fost omul care a adus pacea între bandele aflate în conflict și a unificat Yakuza. Cea mai mare abilitate a sa era să mențină un echilibru între grupările criminale și grupurile politice. El ajuta guvernul în lupta împotriva corupției, spionajului, și altor lucruri murdare. A spionat China pentru guvernul Japonez. A asigurat exporturi de materiale precum nichel, cobalt, cupru, radium, pentru schimburi cu heroină. Guvernul Japonez nu a ezitat să-i răsplătească eforturile patriotice. În 1945, veniturile sale erau echivalentul a 175 de milioane de dolari.

Yoshio Kodama

A fost numit criminal de război de clasa A, la capitularea Japoniei, și a stat în închisoare doi ani de zile. Din spatele gratiilor, Kodama și-a continuat jocurile murdare. Mai târziu, în 1949, CIA l-a plătit cu suma de 150.000 de dolari pentru a-și folosi conexiunile să împiedice plecarea unei nave de contrabandă cu tungsten din China. Kodama a murit în urma unui infarct în 1984.

Un alt oyabun al Yakuza a fost Kazuo Taoka. A condus gruparea timp de 35 de ani, și a murit în 1981. În timpul său, familia din care făcea parte, Yamaguchi-gumi, a crescut la 13.000 de membri. Prezența lor era resimțită în 36 din cele 47 de prefecturi ale japoniei și controlau peste 2.500 de afacerile existente.

Spre deosebire de Kodama, care nu era un mare adept al violenței în stradă, Taoka a trăit cu ea toată viața folosind-o în avantajul său. Fiind orfan, de mic copil a fost nevoit să muncească. A lucrat în docurile din Kobe și de acolo a fost luat de Yakuza în gruparea denumită Noburu Yamaguchi. S-a remarcat repede ca bătăuș de stradă, iar semnătura sa era să-și zgărie pe ochi oponenții. De aceea era poreclit „Ursul”. La 23 de ani a primit 8 ani de închisoare pentru uciderea unui membru dintr-o bandă rivală. După ce a ieșit din închisoare și vechiul boss al grupării a decedat, Taoka a devenit oyabun, la vârsta de 33 de ani. Spiritul agresiv și cel organizatoric au făcut ca gruparea lui să devină una dintre cele mai bune din Yakuza.

Hisayuki Machii este un alt nume important. El a pavat drumul coreenilor în oragnizația japoneză. Machii era șeful Yakuza coreene. Din tinerețe dorea să pătrundă cu gruparea sa în Japonia, și i-a reușit făcând asta strategic și pașnic. A fost mereu un apropiat al lui Kodama și Taoka. cei doi i-au permis lui Machii să-și desfășoare afacerile la ei. Imperiul său cuprindea acum tursmul, imobiliarele, industria de divertisment, baruri, restaurante, prostituție, import de ulei. El și Kodama au făcut mari averi în imobiliare lucrând împreună. Mai mult, Machii a ajutat guvernul coreean și Yakuza cu diverse lucruri, în schimbul lăsării criminalilor japonezi să aibă rachete în Coreea. Mulțumită lui Machii, Coreea a devenit o a doua casă pentru Yakuza. Machii s-a pensionat prin anii ’80 și s-a retras în Hawaii.

Hisayuki Machii

Yakuza numără acum peste 100.000 de membrii în Japonia, în diferite grupări, care operează internațional, ceea ce o face cea mai mare organizație criminală din lume. Principalele familii Yakuza sunt Yamaguchi-gumi, Sumiyoshi-kai și Inagawa-kai.