Calendarul mayaș anunță sfârșitul… Coca-Cola în Bolivia

De: Marian Andrei / 01.08.2012, 16:20
Calendarul mayaș anunță sfârșitul... Coca-Cola în Bolivia
Cunoscutele companii americane Coca-Cola și McDonald's și-au încetat definitiv activitatea în Bolivia, prima din cauza interdicției dictate de guvern, iar cea de-a doua din cauza dificultăților financiare.

Interdicția pentru Coca Cola urmează să intre în vigoare la 21 decembrie 2012. „Această decizie se combină perfect cu sfârșitul calendarului Maya și va fi parte a festivităților dedicate sfârșitului capitalismului și începutul unei vieți culturale adevărate”, a declarat ministrul bolivian de externe, David Choquehuanca.

Motivele oficiale de interzicere a Coca Cola pe teritoriul Boliviei sunt, potrivit autorităților de la La Paz, grija pentru sănătatea națiunii și conservarea patrimoniului cultural, menționate indirect și în discursul șefului diplomației boliviene: „Data de 21 decembrie ar trebui să însemne sfârșitul băuturii Coca Cola și începutul mocochinchi (o băutură din piersici)’.

În ceea ce privește McDonald’s, în cei 14 ani petrecuți în această țară, compania nu și-a câștigat popularitatea, în parte din cauza conservatorismului și obiceiurilor gastronomice ale localnicilor sau, după cum apreciază experții, din cauza unui „eșec de marketing.