California Dreamin’ a câștigat Trofeul Anonimul 2007

Apropo.ro / 20.08.2007, 09:57
California Dreamin' a câștigat Trofeul Anonimul 2007
Filmul "California Dreamin' (nesfârșit)" al regretatului regizor Cristian Nemescu a obținut, sâmbătă seara, Trofeul Anonimul și premiul publicului la cea de-a patra ediție a Festivalului Anonimul, desfășurată între 13 și 19 august la Sfântu


Filmul „California Dreamin’ (nesfârșit)” al regretatului regizor Cristian Nemescu a obținut, sâmbătă seara, Trofeul Anonimul și premiul publicului la cea de-a patra ediție a Festivalului Anonimul, desfășurată între 13 și 19 august la Sfântu Gheorghe, Delta Dunării, informează organizatorii.

Primul și ultimul lungmetraj al lui Cristian Nemescu a fost singura producție românească din competiția de lungmetraje, care a mai cuprins alte opt titluri.

Trofeul Anonimul 2007, în valoare de 10.000 de dolari, și premiul publicului, de 1.000 de dolari, se adaugă celorlalte premii obținute din luna mai și până acum de filmul produs de MediaPro Pictures: Marele Premiu Un Certain Regard la Cannes, premiul Golden Falcon la Ibiza, premiul Juriului la Rabat, Marele Premiu, premiul publicului și premiul special Canvas pentru cel mai bun film, toate trei la Festivalul European de Film de la Bruxelles, premiul special al juriului pentru scenariu la Torun și premiul criticii la Festivalul Internațional de Film al Producătorilor Independenți de la Mamaia.

La Festivalul Internațional de Film Independent Anonimul, „California Dreamin’ (nesfârșit)” a fost premiat „pentru reușita excepțională, inclusiv interpretativă, cu o menționare specială a actorilor Ion Sapdaru și Răzvan Vasilescu”.

Juriul a fost prezidat de Marina Grasic (producătorul executiv al filmului „Crash”, care în 2006 a obținut trei premii Oscar) și i-a mai avut în componență pe Irina Margareta Nistor – critic de film, Emmanuel Benhiby – producătorul filmului „Paris, je tÂ’aime” și Swel Noury – regizor, câștigător al Trofeului Anonimul 2006 pentru filmul „HeavenÂ’s Doors” (realizat împreună cu fratele său, Imad Noury).

Tot în secțiunea de lungmetraj, premiul pentru regie, în valoare de 5.000 de dolari, a revenit rusului Andrey Zvyagintsev, înzestrat cu o „viziune cinematografică uimitoare”, pentru filmul „Exilul”/”The Banishment”, care a concurat și la Cannes.

Același film rusesc și-a adjudecat premiul pentru imagine, în valoare de 2.000 de dolari, care i-a fost acordat lui Mikhail Krichman „pentru frumusețea copleșitoare a imaginii”.

Juriul a acordat și două premii speciale unor actori din filme diferite din competiție: Hannah Herzsprung pentru interpretarea „unui rol extrem de solicitant” în filmul german „Patru minute”/”Vier Minuten” (regia Chris Kraus) și Elio Germano pentru interpretarea „unui rol complex și crearea unui personaj fermecător” în producția italiană „Fratele meu e singur la părinți”/”Mio fratello e figlio unico” (regia Daniele Luchetti).

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de ficțiune a fost câștigat de „Before The Wind Blows” (regia Samer Najari, Canada), în timp ce premiul special „Ovidiu Bose Paștină” a revenit scurtmetrajului „Tricoul” (regia Hossein Martin Fazeli, Cehia).

Juriul a acordat și un premiu special scurtmetrajului românesc „Lecția de box”, în regia lui Alexandru Mavrodineanu, apreciind „ambiguitatea și emoția cu care filmul ne oferă mai multe lecții de viață, în care forța și fragilitatea se întâlnesc permanent în ring”.

La secțiunea scurtmetraj de ficțiune, în care au concurat 36 de titluri, juriul a fost format din Cristina Corciovescu – critic de film și președintele juriului, Hanno Hofer – regizor și Jean-Julien Chervier – regizor, câștigătorul premiului pentru cel mai bun scurtmetraj de ficțiune în 2006 pentru filmul „Le temps des cerises”.

Cel mai bun scurtmetraj de animație a fost considerat „Tyger” (regia Guilherme Marcondes, Brazilia), care a impresionat juriul prin „îmbinarea ingenioasă a diferitelor tehnici de animație, inclusiv a celei cu marionete” și prin „povestea lirică, nuanțată de realism magic, de metamorfoze imaginative și de folosirea inspirată a muzicii”.

Premiul publicului a revenit scurtmetrajului de animație „Salvez lumea”/”Save the World” (regia David Casals-Roma, Marea Britanie & Spania).

Câștigătorii la secțiunea scurtmetraj de animație, care a cuprins 18 titluri, au fost desemnați de un juriu compus din regizorul evețian Clemens Steiger – președintele juriului, câștigătorul premiului pentru cel mai bun scurtmetraj de animație în 2006 pentru filmul „Not the End”, Theodor Schwinke – jurnalist Screen International și Mihai Chirilov – critic de film.

Filmele „California Dreamin’ (nesfârșit)”, „Before the Wind Blows” și „Tyger” – principalii câștigători la cele trei secțiuni competiționale ale festivalului (lungmetraj, scurtmetraj de ficțiune și scurtmetraj de animație) – sunt proiectate în noaptea de sâmbătă spre duminică în campingul de la Sfântu Gheorghe.

A patra ediție a Festivalului Anonimul i-a avut ca invitați speciali pe regizorii Ken Loach și Cristian Mungiu, câștigătorii trofeelor Palme dÂ’Or la edițiile din 2006, respectiv 2007 ale Festivalului de la Cannes.

Tags: