california dreaminÂ’ (nesfârșit ) 2007

Apropo.ro / 06.06.2007, 10:54
california dreaminÂ’ (nesfârșit ) 2007
La opt luni de la moartea regizorului Cristian Nemescu, primul sau lungmetraj, california dreaminÂ’ (nesfârșit), produs de MediaPRO Pictures, a fost selecționat pentru cea de-a 60-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes si a castigat premiul de la


La opt luni de la moartea regizorului Cristian Nemescu, primul sau lungmetraj, california dreaminÂ’ (nesfârșit), produs de MediaPRO Pictures, a fost selecționat pentru cea de-a 60-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes si a castigat premiul de la secțiunea „Un certain regard”, al carei juriu a fost prezidat de regizoarea Pascale Ferran.

În urma cu un an, Cristi Nemescu își ducea la Cannes mediu-metrajul „Marilena de la P7”, care fusese selecționat în „Semaine de la critique”, o secțiune paralela cu Festivalul de film de la Cannes.

Cei care l-au întâlnit acolo își amintesc ca era preocupat de faptul ca la întoarcerea în țara urma sa înceapa filmarile pentru primul sau lungmetraj, california dreaminÂ’ (nesfârșit).

Ideea acestui film îi venise tânarului regizor la scurt timp dupa ce-a terminat facultatea: „am fost la un moment dat undeva pe lânga Mihai Bravu și m-au inspirat foarte mult fetele de acolo, care erau foarte impresionate de faptul ca venisera niște americani în satul lor”, povestea Cristi. Reportajul despre trenul cu soldați americani oprit în 1999 de șeful garii din Pielești pe motiv ca nu aveau actele de transport necesare a fost exact liantul de care avea nevoie pentru a-și construi povestea. Astfel a aparut scenariul filmului california dreaminÂ’ (nesfârșit), pe care Cristi Nemescu l-a scris împreuna cu fostul sau coleg de facultate, Tudor Voican.

Povestea este una simpla în aparența – în 1999, în timpul razboiului din Kosovo, într-o mica așezare româneasca, un șef de gara și în același timp baron local, oprește un tren NATO cu echipament militar pazit de soldați americani, care traverseaza România fara acte de transport, dar având aprobarea verbala a guvernului român. Sosirea americanilor scoate din amorțeala mica așezare, care ține sa le dovedeasca musafirilor proverbiala ospitalitate româneasca. Dincolo de firul narativ, california dreaminÂ’ (nesfârșit) este o analiza pertinenta a lumii în care traim și aduce în prim plan subiecte precum globalizarea, birocrația, imaginea americanilor în Europa, oportunismul, dar și slugarnicia de care dau dovada deseori românii în fața strainilor.

Razboiul rece dintre capitanul american și șeful de gara este perfect susținut de interpretarile lui Armand Assante, respectiv Razvan Vasilescu. Assante a devenit fan înfocat Cristi Nemescu la scurt timp dupa ce-au început filmarile: „Sunt fascinat de modul în care Cristi stie sa spuna o poveste în imagini, este un regizor cu un simț deosebit al lumii în care traiește. Cred foarte mult în el și în potențialul filmului california dreaminÂ’ (nesfârșit)”, marturisea el. Distribuția a fost completata de Jamie Elman, Maria Dinulescu, Andi Vasluianu, Ion Sapdaru, Gabriel Spahiu, Radu Gabriel și Alex Margineanu.

La o luna și jumatate dupa încheierea filmarilor, un accident rutier produs de un englez care își conducea bolidul cu 120 km/h avea sa curme viața lui Cristi, la numai 27 de ani. În aceeași mașina se afla și Andrei Toncu, inginerul de sunet care urma sa lucreze pe partea de postproducție a filmului, și în același timp unul dintre cei mai buni prieteni ai regizorului.

„Visul californian” al lui Cristi s-a încheiat astfel abrupt, mult prea devreme, la doar câteva ore dupa ce finalizase montajul pentru trailer-ul primului sau lungmetraj.

Din 1 iunie, filmul a intrat în cinematografele din România și a fost lansat pe DVD, de catre Pro Video.

Distribuit în România de: MEDIAPRO DISTRIBUTION

Tags: