Camelia Donţu – Corespondent PRO TV în aer!

Apropo.ro / 16.06.2008, 00:00
Camelia Donţu - Corespondent PRO TV în aer!
Ne-a transmis dintr-un avion în timp ce acesta făcea un looping! Nu i-a fost frică, dimpotrivă, a vrut imediat să repete experienţa. Viaţa Cameliei Donţu, reporter PRO TV la malul mării, e plină de aventură. De fapt, aşa este de şapte ani de cînd lucrează la Ştirile PRO TV.
În urmă cu doi ani, Camelia Donţu a venit la PRO TV Constanţa pentru trei săptămîni, să ţină locul colegei ei, Ilknur Pintilie, care se căsătorea. De atunci, a mai dat o mînă de ajutor colegilor de la Constanţa. În urmă cu mai puţin de un an, a decis să facă o schimbare majoră în viaţa ei. A ajutat-o şi faptul că la malul mării şi-a găsit jumătatea. “Aşa că am dat Dunărea pe Marea Neagră şi Moldova pe Dobrogea. Uneori, e frustrant să am marea atît de aproape pentru că ajung pe plajă, de obicei, doar cînd trebuie să fac o ştire. Şi îmi promit mereu că o să mă plimb mai des pe malul mării şi îmi încalc promisiunea. Trebuie să recunosc însă că uit de toate atunci cînd îmi instalez cortul pe plajă şi adorm în zgomotul valurilor”.

Atenţie, se rostogoleşte avionul!
Cel mai inedit sincron pe care l-a realizat în judeţul Constanţa s-a întîmplat într-un avion aflat în mişcare. Împreună cu operatorul Emil Pascu, a plecat spre aerodromul de la Tuzla cu gîndul să facă un reportaj despre mitingul aviatic Aero GP. “Ne-am gîndit că nu poţi să transmiţi telespectatorilor ceea ce se întîmplă în aer decît dacă experimentezi chiar tu acele senzaţii. Ne-am hotărît să zburăm cu Iacarii acrobaţi, singura formaţie de piloţi acrobaţi din România”. Prima oară, operatorul a fost cel care a încercat toate acrobaţiile posibile: looping, răsuciri controlate, vrie, ranversări. Apoi, Camelia a zburat într-un avion şi operatorul într-altul ca s-o poată filma. “Am zburat alături de pilotul Ioan Postolache, căruia i-am spus că aş vrea să zbor… pe spate. Am decolat lin, iar după cîteva minute am auzit în cască: “Atenţie, ne întoarcem!”. În numai cîteva secunde, capul a luat locul picioarelor. Ţineam microfonul cu ambele mîini şi am început să descriu senzaţia aceea extraordinară. Aproape că vedeam de acolo de sus fundul mării! Am revenit în poziţia iniţială, însă mi-a plăcut atît de mult încît am mai încercat o dată figura. Acolo, sus, uiţi de tot ce e pămîntesc…”.

Camelia nu are limite atunci cînd realizează un sincron. Într-un an, cînd Dunărea îngheţase, a vrut să facă o corespondenţă de pe un pod de gheaţă. Deşi operatorul o avertizase că nu este în siguranţă, nu l-a ascultat. Gheaţa a cedat şi a reuşit să se salveze în ultima clipă. Apoi, la inundaţiile din 2005, din nordul judeţului Galaţi, a fost tot timpul printre sinistraţi. “Cînd am ajuns acasă, m-am simţit norocoasă că am un acoperiş deasupra capului. Am văzut multe pînă acum, dar m-a impresionat cel mai tare o fetiţă nou-născută care a fost găsită într-un tomberon. Fusese aruncată de mama ei. Era un bebeluş perfect…”.

Despre un 7 norocos
Camelia Donţu are acum 29 de ani şi de 7 ani lucrează pentru Ştirile PRO TV. “De la 17 ani, am ştiut că vreau să devin jurnalist. Mă pregăteam intens să intru la Facultatea de medicină, cînd mi-am dat seama că, de fapt, altceva îmi doresc”. La 18 ani, a intrat la Şcoala Superioară de Jurnalism. S-a angajat la Galaţi, la o televiziune locală, iar apoi s-a deschis aici studioul teritorial PRO TV. “Am încercat şi am reuşit! Şi au trecut de atunci cei mai frumoşi 7 ani din viaţa mea!”.

În extreme, la munte şi sub apă
Pasiunea ei este schiul şi abia aşteaptă iarna ca să-şi încerce limitele pe pîrtiile din Austria. Însă a simţit cu adevărat că şi-a depăşit limitele cînd a urmat în Turcia cursul de scuba diving. “Totul a culminat cu experienţa unei scufundări la 18 metri în Marea Egee, într-o peşteră portocalie”.