Camera Ascunsă în Hala Obor: Carne de porc vândută drept pastramă de berbecuț

Apropo.ro / 14.06.2013, 15:15
Camera Ascunsă în Hala Obor: Carne de porc vândută drept pastramă de berbecuț
Cu ajutorul unei camere ascunse s-a aflat că pastrama de berbecuț vândută la Hala Obor este, de fapt, carne de porc. Testele au dovedit-o!

Șase din 12 comercianți din cea mai mare hală de carne, cea de la Obor, din București, au fost amendați contravențional în urmă cu o săptămână de inspectorii de la Protecția Consumatorilor. Motivul? Carne păstrată în condiții necorespunzătoare sau vândută sub o altă denumire. În special ca fiind de berbecuț, o carne mai scumpă în general decât cea de porc, de exemplu.

VEZI AICI VIDEO

Mii de români sunt păcăliți astfel pentru că la Obor nu poți ști cu siguranță ce fel de carne cumperi. Dacă vrei să vezi specia de proveniență a cărnii din galantar, riști să fii plimbat de la Ana la Caiafa. Și să scoți și bani din buzunar, pentru că un test la Institutul de Igienă Publică și Sănătate Veterinară („nu mai sunt seruri”) costă între 50 și 300 de lei. Dacă ceri sfatul unui specialist, testarea se face ochiometric: „pastrama de berbecuț” este „oaie toată ziua”. Surpriza vine abia la final, odată cu buletinul de analiză.

Hala de carne Obor. Lume pestriță venită de la prima oră să-și facă cumpărăturile. La una dintre tejghele clienții sunt îmbiați cu „pastramă țărănească de berbecuț” la 16 lei per kilogram. „430 de grame, e bine? 7 lei și 50 de bani”. Bonul fiscal? „ S-a stricat casa de marcat”, răspunde vânzătorul cu jumătate de gură, arătând cu mâna către măsuța unde ar fi trebuit să fie casa de marcat. „Ce, nu vă crede că ați dat 7 lei pe carne?”, îmi aruncă el peste umăr.

Pentru că în urmă cu o zi, de la aceeași tarabă unul dintre cititorii gândul.info achiziționase de asemenea „pastramă de berbecuț” care i-a trezit mari suspiciuni la momentul gătirii – „precis este de câine” – am mers cu carnea proaspăt cumpărată din piață la Institutul de Igienă Publică și Sănătate Veterinară, care are sediul chiar lângă hala de carne din Obor.

Citește mai multe detalii despre reportajul făcut cu camera ascunsă în hala de carne Obor, pe Gândul.info