Canal cu chirie

Apropo.ro / 21.02.2005, 11:01
Canal cu chirie
Pe-un picior de plai, pe-o gura de rai, iata vin în cale, se cobor în vale (de la Cluj, Turda, Satu-Mare, Iași și Onești la București), patru ardeleni și doi moldoveni... Doi sunt ingineri, trei le au cu actoria, iar ultimul e specialist în montaj. Înca nu

Pe-un picior de plai, pe-o gura de rai, iata vin în cale, se cobor în vale (de la Cluj, Turda, Satu-Mare, Iași și Onești la București), patru ardeleni și doi moldoveni… Doi sunt ingineri, trei le au cu actoria, iar ultimul e specialist în montaj. Înca nu v-ați prins? Sunt oamenii de la „Canalul de știri”.

La București, toți stau (cu chirie) pe aceeași strada. De fapt, pe ditamai bulevardul (undeva, între fostul teatru Excelsior și centru). Și cum credeți ca s-au cuplat?

Inginerul mai mare (Constantin Trofin, adica) sta cu inginerul mai mic (da, e vorba de Ovidiu Uscat), aproape central. Unu-i politehnist, altul constructor, dar vorbesc aproximativ aceeași limba. Diode, catode, extrageri din radical? Mai degraba, formate de televiziune, știri, evenimente, vedete…

Cand apuca, se dau mari gospodari: Uscat spala vasele, Trofin da cu matura, Uscat face varza cu chimen și carne de porc, Trofin baga rufele în mașina de spalat (și, zau, nu-i ușor sa te „lupți” cu o ustensila antica și de demult, care-și „scurge” mai tot timpul apa pe gresie), Uscat pune rufele la … uscat, evident, și tot așa…

Trofin se chinuie sa adoarma pe la 10.00, Uscat n-are nici o problema, ca-i obosit dupa antrenamentul de la sala, Trofin se trezește mai greu, dar face duș și se rade de seara, Uscat e în picioare de la ora 05.00, cand toata baia e a lui! „Deja lucram de noua ani împreuna, spune Trofin, dar este prima oara cand suntem unul langa altul atat de mult. Acum e ca-n armata”. Iar Uscat completeaza: „Și, dupa ce-ai facut armata la Lipova, la infanterie, te pricepi la orice”. Chiar și sa conviețuiești în doi… barbați, am spune noi (și, sa nu înțelegeți greșit, ca oamenii sunt însurați și cu copii).

O stație mai încolo, într-un apartament cu patru camere de la un etaj superior stau Vasile Blaga (alias Italianu’), Radu Ticudeanu și George din Onești. Ca sa fie pace-n casa, se trezesc la ore diferite. Iar, daca-i apuca, doar unul ramane pe dinafara, ca au doua bai: Baia Mare (cea care are cada) și Baia Sprie (toaleta de serviciu). Dar, baieții se-nțeleg bine. Cand Italianu’ face duș, Radu pregatește cafeaua (sau invers), iar George doarme (caci toata noaptea a montat).

„Ne pricepem și la gatit, daaa, povestește Italianu’. George gatește mai mult, de la supermarket și mai primește de-acasa. Ne-anunța: , iar cand descarca, descarca cu portbagajul. Îmmm! Sarmale în foi de vița, ciorbe, tocanițe și niște prajituri și placinte de te lingi pe degete. Dar și eu ma pricep, sunt specialist în spaghetti, iar Radu face niște supe minunate… numai ca dureaza 6 ore pana termina, timp în care ne trece și foamea și tot”. Non e facile, vorba italienilor…

Paula Chirila (Eva, pe numele de vedeta) locuiește cu iubitul ei, pe același bulevard, doua stații mai la deal. Moldoveanca de la Iași e înnebunita dupa sarmale, musaca și tort de mere. Numai ca… silueta, bat-o vina, nu se ține cu așa calorii. De aia, în frigiderul ei, gasești mai mult masline, tot felul de ierburi și branzeturi degresate.

„Mai rau e vinerea, cand la noi la Canal e zi de gatit, și nu ma pot abține”, recunoaște ea. În rest, ca o actrița care se respecta, e înnebunita dupa citit (acum „devoreaza” o carte despre viața Mariei Callas). Și, bineînțeles, așteapta sa se termine castingul care o va scoate din… inferioritate numerica.

Tags: