Cancerul, boala care nu iarta

Apropo.ro / 30.05.2008, 08:30
In Romania, cancerul bronhopulmonar se pozitioneaza pe primul loc in motivele deceselor la barbati si locul patru la femei

In Romania, cancerul bronhopulmonar, cel mai comun tip de cancer, se pozitioneaza pe primul loc in motivele deceselor la barbati (6540) si locul patru la femei, dupa cancerele mamare, gastrice si de col uterin (1200 decese).

Fumatul reprezinta principala cauza a imbolnavirilor. Fumatorii pasivi sunt expusi si susceptibili de a dezvolta cancerul bronhopulmonar.

Cancerul este o categorie de boli caracterizate printr-o diviziune necontrolata a celulelor si capacitatea acestora de a invada si alte tesuturi din organism, fie prin crestere directa in testurile adiacente fie prin migrarea lor spre locuri mai indepartate in organism (numita si metastaza). Cresterea necontrolata este cauzata de anormalitati in ADN. Mai multe mutatii duc la diviziune si inmultire necontrolata a celulelor si formarea de tumori. Tumorile sunt tumefieri, umflaturi anormale a unui tesut in organism. Tumorile pot fi maligne (acestea invadeaza tesuturile – metastaza) sau benigne.

Cancerul se caracterizeaza prin simptome ce depind de zona afectata si tipul tumorii. Diagnosticul se realizeaza prin biopsie, o examinare microscopica a tesutului afectat. Cancerul se trateaza in general prin operatie, chimioterapie si radioterapie.

Rezultatul cancerului este preponderent moartea. Un pas spre tratare si vindecare are efect daca se incepe tratarea cancerului intr-o faza incipienta.

Tipurile de cancer

palpare san Cancerul la piele – mai este denumit si melanom, se formeaza datorita microbilor din mediul inconjurator. Melanomul este o forma de cancer cutanat ce isi are originea in celulele producatoare de pigment sau melanocite. Problema intervine cand celulele devin anormale, cresc necontrolat si invadeaza celelalte tesuturi.

Cancerul la plamani – este cresterea necontrolata a celulelor anormale in unul sau ambii plamani. Se formeaza aglomerari de celule canceroase (tumorile) ce impiedica functionarea normala a plamanului si in final il distrug.

Cancerul la san – este descoperit uneori la femeile insarcinate sau care tocmai au nascut. Cele mai multe cazuri se intalnesc in jurul varstei de 50 de ani. Riscul de cancer mamar creste odata cu varsta si este mai frecvent la femeile albe fata de cele negre, hispanice sau asiatice. Chiar daca in proportie de 99% din cazurile de imbolnavire apar la femei, exista cazuri de cancer la san si la barbati. Existenta hormonului sexual estrogen predispune organismul la boala.

Cancerul la prostata – este cea mai frecventa forma de cancer la barbati. Cand un barbat incepe sa urineze des noaptea si stie ca are prostata marita este pasibil de cancer. Riscul imbolnavirii creste odata cu varsta, mai ales dupa 50 de ani. Daca in familie exista antecedente, riscul este mult mai mare. Alimentatia este un alt factor de risc (alimentatia bogata in carne rosie, grasimi, produse lactate).

Cancerul la testicole – apare cand la nivelul testicolului se formeaza celule anormale in mod necontrolat. Simptomele: tumefiere, chisturi, senzatia de greutate in scrot. senzatia de jena dureroasa in abdomenul inferior, in zona inghinala sau in partea inferioara a spatelui. Un prim semn este modificarea de volum sau forma a testicolelor.

Cancerul penian – este o forma rara de cancer si o afectiune in care celulele canceroase (maligne) se gasesc in pielea si tesuturile penisului. Barbatii carora nu li s-a facut circumcizie la nastere ar putea avea un risc mai mare. Aveti o problema daca exista tumefieri sau rani (bube) pe penis, exista o scurgere anormala, exista sangerare.

Cancerul de colon – este o tumora maligna in colon. Deseori apar mucozitati in scaun insotite de sange inchis la culoare. Tranzitul intestinal devine neregulat si variabil ca si consitenta (diaree, constipatie). Cancerul situat mai sus pe colon poate da si dureri abdominale. Uneori se pot pierde kilograme in greutate.

Cancer Cancerul la stomac sau gastric – este o afectiune maligna, unde celulele neoplazice apar la nivelul mucoasei gastrice si apoi se extind dincolo de peretele gastric. Simptome: disconfort abdominal sau indigestie, senzatia de balonare imediat dupa masa, greata, inapetenta, arsuri la stomac.

Cancerul cervical – se caracterizeaza prin aparitia unor celule atipice, care se multiplica necontrololabil la nivelul cervixului. Cancerul cervical este cauzat de anomalii celulare aparute la nivelul colului uterin.

Cancerul de col uterin – este unul din cele mai ingrijoratoare forme de cancer din cauza mortalitatii ridicate. In Romania, cancerul de col uterin este a treia cauza de deces prin cancer la femei. Acest tip de cancer afecteaza de trei ori ori mai multe femei decat cancerul ovarian. Peste 66% din cazurile de cancer apar la femeile cu varste cuprinse intre 35 si 55 ani si 70% din cazurile de cancer de col uterin se inregistreaza la femeile cu varste cuprinse intre 45 si 70 de ani.

Existenta unei legaturi directe intre papilomavirusurile umane (HPV) si cancerul de col uterin in 99% din cazuri. Cancerul de col uterin inainteaza lent, fiind precedat de leziuni ce pot fi depistate la un control ginecologic de rutina. Infectia cu HPV apare frecvent la femeile tinere, active sexual. Zilnic, in tara noastra, mor de cancer de col uterin 5 femei, iar in Europa 40 de femei. Pe continent, tara noastra se afla pe primul loc in ce priveste mortalitatea prin cancer de col uterin.

Cazurile de col uterin se inmultesc alarmant, in jur de 20-30 de cazuri noi la 100.000 de femei. Totul se datoreaza diagnosticarii tardive a bolii (cele mai multe se regasesc in ultimul prag al bolii).

Infectia cu HPV (cele patru tipuri 6, 11, 16 si 18) are o incidenta mai mare la adolescenti sau persoane tinere, sub 25 de ani. Un pas in diagnosticarea la timp este vizita regulata la medic si vaccinarea sistematica cu vaccinul impotriva cancerului de col uterin. Vaccinarea cuprinde trei injectii realizate pe parcursul a sase luni – la 0, 2 si 6 luni. Este indicat, dupa controlul medical adecvat, vaccinarea si inaintea inceperii unei vieti sexuale.

Cancerul ovarian – este cel mai grav tip de cancer dintre cele care afecteaza sistemul reproducator feminin. Rata mare a deceselor se datoreaza depistarii tardive a bolii. O serie de simptome ar fi balonarile, durerile pelviene si abdominale, dificultati la mancat, senzatia de satietate imediata, urinare frecventa si urgenta. Simptomele se manifesta atunci cand este intr-o stare avansata. Daca mergi cu regularitate la control se va putea observa si cancerul ovarian fara simptome. Controlul poate fi unul de rutina prin palparea ovarelor, pana la ultrasunete, raze X si laparoscopie.

cancer radiografie Mai multe studii au aratat ca frecventa ovulatiei este asociata cu cresterea riscului pentru dezvoltarea cancerului ovarian. 90% din cancerele ovariene apar ca rezultat al transformarii maligne a celulelor din care este alctuit epiteliul de suprafata al ovarului. Intreruperea ovulatiei prin sarcina sau contraceptive orale se asociaza cu scaderea riscului de cancer ovarian.

Modificarile in sange preced cu mult timp inainte simptomele asociate cancerului. Daca fiecare femeie si-ar face anual analize de sange, ar descoperi la timp daca exista modificari. Americanii au descoperit o metoda prin care in urma unei analize la sange se poate depista si daca forma de cancer este maligna sau benigna.

In ultimii ani, cancerul nu a mai tinut cont de mediu, fie urban sau rural. Mediul poluant, aerul irespirabil, soarele, radiatiile, imunodeficienta, alimentatia, indiferenta, parteneri de sex multipli sunt doar cativa din factorii care pot declansa o forma de cancer.

Cancerul nu tine cont de varsta, orientare sexuala, profesie, etc. In speranta ca semnalul de alarma nu va trece neauzit, sa ne amintim o clipa de cei care au fost rapusi de boala nemiloasa:

Melek Amet, Sydney Pollack, Napoleon, Dan Iosif, Daniela Klemenschits (tenismena), Zoia Ceausescu, Sabin Balasa, Florian Pittis, Antonie Iorgovan, Jana Gheorghiu, Luciano Pavarotti, Nicolae Dobrin….si lista ar putea continua…

Ai mers la doctor pentru un control de rutina? Dai vreun sfat celor care trateaza cu indiferenta acest subiect?