Când a apărut teatrul

De: Marian Andrei / 02.03.2015, 19:00
Când a apărut teatrul
Teatrul, așa cum îl știm noi, a apărut în Grecia, ca parte a ritualurilor religioase. Scena era pur și simplu, un cerc pe gazon unde credincioșii dansau în jurul altarului lui Dionisos. Amplasarea era de regulă la poalele unui deal sau a unei coline, astfel ca spectatorii, aflați pe pantă, să aibă vizibilitate optimă.

De la aceste teatre improvizate, grecii au evoluat, construind teatrele în formă de semicerc.

Un astfel de teatru, construit în anul 500 î.e.n. avea un loc circular, numit „orchestra”, unde actorii își jucau rolurile. În partea opusă spectatorilor, exista un loc înălțat, „skene”, unde actorii își schimbau costumația sau servea de fundal acțiunii artiștilor. Deoarece reprezentațiile aveau loc în timpul zilei, nu era nevoie de iluminare artificială.

Primul teatru permanent a fost construit la Roma, în anul 53 î.e.n. Teatrele romane erau similare cu cele grecești, mai puțin faptul că erau construite la nivelul solului. Romanii au fost primii dare au folosit scaune pentru spectatori și scena înălțată.

După creștinarea romanilor, timp de 1.000 de ani aceștia nu au mai construit teatre. Primul teatru modern a fost Teatro Farnese din Parma, construit în 1618 sau 1619.