Când a fost construit Sfinxul

De: Carmen Ulian / 13.01.2015, 17:00
Când a fost construit Sfinxul
Sfinxul, una dintre marile minuni ale lumii, există din cele mai vechi timpuri ale lumii.

Marele Sfinx de la Giza, Egipt, are o poveste pentru care trebuie să ne întoarcem în timp foarte mulți ani. Sfinxul este un animal mitic ce are capul unui om și corpul unui leu.

El a devenit parte din religia egipteană și au fost realizați mai mulți de acest tip, dar cel mai vechi și mai faimos este cel de la Giza.

Sfinxul a fost construit în secolul 26 î.Hr. Chipul său împrumuta trăsături ale faraonului de la acea vreme, King Khafre. A fost construit dintr-un mal stâncos din mijlocul unei cariere. Corpul și capul sunt săpate direct în stâncă, în timp de labele leului au fost adăugate prin zidărie. Figura impunătoare a fost inițial acoperită cu tencuială, iar astăzi se mai pot vedea doar câteva urme din ce a fost.

Sfinxul s-a mai deteriorat în timp, din cauza eroziunii nisipului purtat de vânturi. Apoi și omul a mai cauzat pagube. În 1380 un conducător al Egiptului a considerat fața Sfinxului drept țintă de atac.

Marele Sfinx din Egipt are o înălțime de 20 m, și o lungime de 73 m. Nasul său măsoară 1,70 m, gura 2,31 m, iar fața 4,17 m.