Când a fost dometicit câinele

Apropo.ro / 31.05.2016, 00:00
Când a fost dometicit câinele
În urmă cu sute de mii de ani, pamântul era acoperit de păduri dese și străbătut de mamuți gigant.

Oamenii trăiau în peșteri și se îmbrăcau în piei de animale sălbatice cu care se și hrăneau de multe ori.

În acea perioadă oamenii au observat și au asociat câinele cu un prieten și așa l-au luat și l-au crescut pe lângă familiile lor, domesticindu-l.

În prima fază câinele a fost folosit ca animal de vânătoare, apoi ca animal util la transportat anumite greutăți, ca animal de pază, ca mai târziu să fie crescut și educat ca animal de companie.

Deoarece istoria apariției câinilor datează de mii de ani, este un pic imposibil să se evidențieze date clare despre aparația lor ca rasă animală.

Unii oameni de știință cred că aceștia sunt rezultatul împerecherii dintre lupi și șacali. Alți oameni de știință spun că unii câini au rădacini ereditare de la lupi, alții de la șacali, coioți și unii chiar de la vulpi. O teorie larg răspândită este dată de presupunerea că atât câinii cât și lupii au un strămoș comun.

Această teorie ne ajută să explicăm diferențele în dimensiunea și aspectul diferitelor rase de câini și, de asemenea, explică obiceiurile lor.

Obiceiul unui câine de a se întoarce de trei ori înainte de a se pune la somn poate fi un obicei moștenit de la strămoșii lui care obișnuiau să taseze iarba și frunzele peste care dormeau înainte de somn exact în trei mișcări.

Alte trăsături moștenite de la strămoșii lor sunt date de constituția corpului, adaptată pentru viteză și simțurile foarte bine dezvoltate.

Din momentul în care au existat înregistrări permanente ale istoriei omului, cainele a fost menționat în scrieri. Există imagini de câini pe mormintele egiptene, care sunt vechi de 5000 ani. Egiptenii considerau câinele sacru și atunci când un câine murea într-o casa egipteană, întreaga familie intra în doliu .

Deși câinele este iubit și respectat de cele mai multe popoare ale lumii, există și unele excepții. Hindușii consideră câinele necurat, iar musulmani îl disprețuiesc.