Când a fost printat primul ziar

De: Carmen Ulian / 25.01.2015, 19:00
Când a fost printat primul ziar
Astăzi ești înconjurat de numeroase ziare ce prezintă diferite știri. La un moment dat, știrea era singura formă de ziar care exista.

Primul ziar a fost printat acum 1.300 de ani, în China. La acea vreme, guvernul chinez de atunci a printat un ziar numit „Tching pao/News of the Capital”. Astfel, poporul era mereu la curent cu cele mai importante evenimente.

A existat un ziar și în Roma Antică care era distribuit populației. Acesta se numea „Acta Diurna/Daily Happenings”. Cele două ziare sunt singurele despre care se știe că au fost printate în acele vremuri, dar și primele.

În secolul 16, oamenii plăteau pentru ziare, nu mai erau gratuite. În Veneția, autoritățile au scos un ziar numit „Notizie Scritte/Știri Scrise” iar oamenii plăteau pentru o copie a acestuia.

În secolul 18, ziarele erau mai mult sau mai puțin regulate, dar nu conțineau opinii. Un astfel de ziar a fost tipărit în Londra la începutul lui 1663 și se numea „The Intelligencer”.

Majoritatea ziarelor din vechime apăreau săptămânal, pentru că producția și comunicarea se desfășurau mai cu greutate.

Primul ziar din SUA s-a numit „Publick Occurences” și a apărut în Boston, Massachusetts, în 1690. El a fost rapid interzis de guvernatorul coloniei. Benjamin Franklin a condus ziarul „The Pennsylvania Gazette”, din 1729 până în 1765. În 1752, Colonia avea doar două ziare, iar în timpul Revoluției Americane erau 37 la număr.

Cel mai important ziar tipărit până acum a fost și este The Times din Londra, al cărui prim număr a fost tipărit în 1785 și mai există și astăzi.

Primul ziar românesc a apărut la Bucuresti, pe 3 aprilie 1829, editat de Heliade Rădulescu. Se numea „Curierul românesc”, avea 8 pagini și un format modest, un lat de palmă, și un tiraj de 140 de exemplare.