Când au ajuns caii în America de Nord?

De: Mia Nicolescu / 31.05.2016, 00:00
Când au ajuns caii în America de Nord?
Întrebarea care ar trebui să se pună, de fapt, este „când s-au întors caii în America de Nord?". Caii și-au început dezvoltarea către forma pe care o au în prezent în America de Nord, în urmă cu milioane de ani.

Din când în când, de-a lungul lungii lor istorii, caii au călătorit pe teritoriile de pe pământurile lor din America de Nord. S-au împrăștiat și în America de Sud, Asia, Europa și Africa. Ei au evoluat mai multe specii diferite. Însă, în timpul erei glaciare, toți caii ce trăiau în America au devenit pe cale de dispariție. La începutul istoriei din izvoruri scrise nu existau cai în America de Nord. Ei trăiau doar în Europa, Asia și Africa.

Conchistadorii spanioli au adus caii înapoi în America. În 1519, Hernando Cortes a trasportat 16 cai atunci când a navigat din Havana în Mexic, pentru a-l cuceri. De Soto a adus peste 200 de cai cu el în 1539, odată cu aterizarea lui în Florida. Peste doi ani, atunci când a înaintat după râul Mississippi, avea cu el majoritatea cailor. Iar Coronado, explorând sud-vestul, în același timp, a avut în expediție o mie de cai sau chiar mai mulți.

Misionarii și coloniștii spanioli i-au urmat pe exploratori, aducând alți cai cu ei. La început, indienii americani se temeau de cai, pentru că nu mai văzuseră astfel de animale. Însă, le-au descoperit rapid avantajele practice. Apoi, au început să fure cai de la spanili și să captureze cai fugiți. Caii începeau să apară în trib după trib.

Achiziția cailor a schimbat stilul de viață al multor triburi indiene din Vest. Caii au făcut posibil transportul rapid și ușor de la o tabără la alta. Caii le-au permis și să urmărească hoarde de bizoni și să vâneze câți le erau necesari. Indienii au folosit caii și în războaiele unuia împotriva celuilalt și împotriva invadatorilor albi.