Când au apărut muzeele

De: Carmen Ulian / 13.02.2015, 10:33
Când au apărut muzeele
Muzeele sunt locuri unde colecțiile sau obiectele de valoare sunt păstrate și expuse. Află mai multe în continuare...

Obiectele expuse în muzeu pot proveni de oriunde – descoperite în natură sau create de om. Există muzee dedicate artei, științei, istoriei, industriei și tehnologiei.

Termenul de muzeu vine din limba greacă de la termenul mouseion, care înseamnă Templul Muzelor. Muzele erau zeițe ale artelor. Una dintre primele instituții denumite mouseion a fost fondată în Alexandria, Egipt, în secolul 3 d.Hr.

Scopul Muzeului din Alexandria era de a colecta informații de oriunde, care puteau fi de folos oamenilor de știință, intelectualilor, cărturarilor, etc. Ei făceau în muzeu cercetările, mai ales că existau numeroase obiecte folosite astronomie, chirurgie, părți de animale, etc.

Erau multe colecții care se puteau numi muzee până în secolul 19, dar ele aparțineau familiilor de nobili, prinți și multe dintre ele nu erau în beneficiul oamenilor, ci colecții particulare. Chiar și Muzeul Britanic, care a fost fondat la mijlocul secolului 18, permitea accesul doar a câtora oameni în interior.

A fost nevoie de Revoluția Franceză pentru a deschide publicului larg ușile muzeelor din Franța. În anul 1793, în timpul Revoluției, Guvernul Republican a făcut din Luvru din Paris un Muzeu Național.