Când au apărut primii dentiști din Europa

De: Marian Andrei / 21.09.2012, 14:00
Când au apărut primii dentiști din Europa
Un echipă de cercetători din Italia și Australia a descoperit cea mai veche plombă din lume: cavitatea unui dinte dintr-un maxilar uman de acum 6.500 de ani este umplută cu ceară de albine.

Maxilarul fosilizat, despre care se presupune că a aparținut unui bărbat în vârstă de 24-30 de ani, a fost descoperit la începutul secolului trecut, pe actualul teritoriu al Sloveniei și, de atunci, a fost expus într-un muzeu din Trieste, Italia.

Atunci când specialiștii de la Centrul Internațional pentru Fizică Teoretică din Trieste au folosit acest maxilar pentru a testa un nou echipament de imagistică, au avut surpriza să descopere un material necunoscut atașat la un canin.

Scanând maxilarul și folosind spectroscopia în infraroșu, materialul necunoscut s-a dovedit a fi ceară de albine care, la datarea cu radiocarbon s-a dovedit a avea aceeași vechime cu maxilarul, de aproximativ 6.500 de ani.

Specialiștii spun că „plomba” de ceară a fost făcută în preajma decesului, dar nu sunt siguri dacă înainte sau după, În cazul în care a fost făcută înainte de moarte, se presupune că a avut rolul de a reduce durerea și sensibilitatea cauzate de fisura dintelui, însă dacă a fost făcută după deces, ar fi putut fi parte a unui ritual de înmormântare.

„Această descoperire este, probabil, cea mai veche dovadă de stomatologie preistorică din Europa și cel mai vechi exemplu cunoscut de obturație dentară”, a declarat unul dintre cercetători, care a adăugat că cel mai vechi exemplu de stomatologie îl reprezintă găurile practicate în 11 molari descoperiți într-un cimitir din Pakistan, despre care se crede că au fost executate acum 7.500-9.000 de ani.