Când au apărut reptilele pentru prima dată?

Apropo.ro / 26.03.2015, 20:00
Când au apărut reptilele pentru prima dată?
Oamenii se declară, în general, terifiați de a sta față în față cu o reptilă, dar puțini știu când au apărut, de fapt, reptilele pe Pământ.
 
Prima dată, reptilele au apărut pe Pământ în urmă cu circa 300 de milioane de ani. În acele vremuri, cele mai mari animale de pe uscat erau amfibienii. Ouăle amfibienilor erau depuse în apă. Primele reptile arătau precum amfibienii, dar marea diferență era că ouăle lor puteau fi clocite pe uscat. Puii aveau plămâni și picioare și puteau respira. Trăiau în păduri și probabil se hrăneau cu insecte. Pe parcurs, reptilele au devenit mai mari și mai puternice. Unele arătau ca șopârlele, altele arătau ca broaștele țestoase.
 
Erau și reptile cu coadă scurtă, picioare groase și cap mare. Un grup de reptile din acea perioadă a devenit foarte important grație descendenților săi. Arătau ca niște șopârle de un metru lungime, dar se deplasau mai ales ajutându-se de picioarele din spate. Din aceste creaturi s-au dezvoltat numeroase tipuri de reptile. Unele erau chiar reptile cu aripi. Un astfel de grup a început să aibă pene și sânge cald, astfel apărând primele păsări. Celelalte tipuri de reptile care s-au dezvoltat au fost crocodilii și primii dinozauri.
 
La un moment dat, toate tipurile de reptile existente pe Pământ dominau viața de pe întreaga planetă. Dar, după milioane de ani, multe dintre reptilele existente au dispărut. Există multe teorii în legătură cu dispariția reptilelor respective. Cea mai importantă teorie arată că schimbările de climă și de pe planetă nu le-au mai permis să trăiască. Mlaștinile au secat și reptilele nu puteau trăi pe uscat. Le-a dispărut și hrana. La nivel de climă s-au dezvoltat mai multe anotimpuri, făcându-se constant trecerea de la veri călduroase la ierni friguroase. Multe dintre reptile nu au putut să se adapteze la aceste schimbări și au dispărut.