Când au început oamenii să se tundă prima dată

De: Carmen Ulian / 22.01.2015, 18:00
Când au început oamenii să se tundă prima dată
O dată exactă pentru acest lucru nu se cunoaște, dar în istorie stă scris faptul că femeile obișnuiau să-și aranjeze podoaba capilară din cele mai vechi timpuri.

Bărbații și femeile și-au aranjat părul din cele mai vechi timpuri. S-au pieptănat, s-au coafat conform vremurilor, au purtat peruci, au avut părul cârlionțat, au avut fundițe și alte accesorii și tot așa.

Tendința ca bărbații și femeile să poarte părul scurt este destul de recentă. Regele al-VIII-lea al Angliei a dat acest start. El a ordonat ca toți bărbații să poarte părul scurt, iar barba și mustața să o poarte cât de lungă vor și cât de aranjate doresc. Atunci când James I a devenit rege, părul lung a revenit în tendințe, inclusiv perucile.

Pe la mijlocul secolului 17, în Anglia erau două tabere când venea vorba de păr: cei care considerau că părul scurt și barba lungă este pentru bărbați, și cei care credeau în barba scrută și părul lung.

Pentru câteva sute de ani după, moda s-a schimbat înapoi. În jurul anului 1800, moda s-a definitivat pentru bărbați – să poarte părul scurt.

Femeile au avut mereu tendința de a purta părul lung, iar unele coafuri nu au fost decât un moft la curtea lui Louis al XIV-lea. Astăzi, femeile poartă părul scurt că este la modă, nu le obligă nimeni, ba chiar că este mult mai ușor de întreținut.

Bărboșii și bărbierii nu au mulți ani vechime. În Anglia, bărboșii s-au aliniat la această modă prin 1461, iar în Franța de pe vremea lui Louis al XIV-lea.