Când banii aduc fericirea! Câţi bani strâng vedetele pe seară

De: Cătălina Matei / 04.01.2015, 05:00
Când banii aduc fericirea! Câţi bani strâng vedetele pe seară
O dată cu statutul de vedetă şi milioanele de dolari care le intră în conturi, celebrităţile încep să se gândească şi la activităţi filnatropice. Fie că intră în programe de voluntariat, fie că îşi fac propriile fundaţii sau donează sume importante cauzelor nobile, starurile de la Hollywood ştiu exact ce valoare au. Şi o exploatează din plin! Astfel, câştigă şi bani în scopuri caritabile şi îşi măresc şi capitalul de imagine.

Leonardo DiCaprio, un ecologist care atrage bani

Orice prezenţă a actorului la vreun eveniment caritabil atrage după sine nu doar publicitate, ci şi bani. Foarte mulţi bani. De exemplu, la cea mai recentă gală de caritate organizată de fundaţia sa, “Leonardo DiCaprio Foundation”, care militează pentru conservarea naturii şi a ultimelor situri sălbatice de pe planetă, s-au strâns peste 25 milioane de dolari.

Leonardo DiCaprio a deschis licitaţia punând în vânzare propria sa motocicletă Harley Davidson, semnată de Martin Scorsese şi Robert De Niro. Două roluri de figuraţie într-unul dintre următoarele filme ale actorului au fost vândute la licitaţie cu 2,4 milioane de dolari.

Lady Gaga – bine intenţionată, prost organizată

Excentrica artistă a înfiinţat Fundaţia “Born This Way”, care sprijină copiii agresaţi şi care luptă împotriva acţiunilor de acest tip, fie ele fizice ori psihice, din şcoli. Iar cea care se ocupă de această organizaţie este chiar mama cântăreţei, Cynthia Germanotta.

Din păcate, Lady Gaga nu prea reuşeşte să gestioneze fondurile obţinute în urma donaţiilor sau evenimentelor caritabile. Potrivit unui raport fiscal, Fundaţia “Born This Way” a avut mai multe cheltuieli organizatorice decât donaţii.

Astfel, potrivit www.femalefirst.co.uk , în 2003, au fost alocaţi 300.000 de dolari pentru „consultanţă strategică“ (web, zona digitală), 400.000 de dolari pentru onorariile avocaţilor, 50.000 de dolari pentru promovare în reţele sociale, 55.000 de dolari pentru coordonare de evenimente, 150.000 de dolari – consultanţă pentru evenimente filantropice, 60.000 de dolari pentru sondaje, 58.000 de dolari pentru publicitate, 72.000 de dolari pentru salarii, 800.000 de dolari – alte cheltuieli.

În aceste condiţii, Lady Gaga a împrumutat propriei fundaţii suma de 10.000 de dolari, necesari pentru plata impozitelor.

Angelina Jolie şi Brad Pitt, împreună la bine şi la… donaţii!

În anul 2006, cei mai mediatizaţi actori de la Hollywood au înfiinţat Fundaţia “Jolie-Pitt”, cu scopul de a finanţa anumite origanizaţii şi fundatii de caritate. De atunci şi până acum, fundaţia a atras şi a făcut donaţii generoase.

De exemplu, în 2008 a donat 6,8 milioane de dolari, iar în 2009, 5 milioane de dolari pentru a sprijini persoanele neajutorate.

În 2010, 100.000 de dolari pentru victimele inundaţiilor din Pakistan, iar în 2012, 50.000 de dolari pentru amenjarea adăposturilor şi instalarea corturilor pentru refugiaţii sirieni.

Şi cum Angelina Jolie este Ambasadorul Bunăvoinţei din partea Naţiunilor Unite, orice prezenţă de-a sa la orice gală de strângere de fonduri înseamnă automat şi mulţi bani donaţi.

Justin Bieber ”combină” scandalurile cu donaţiile

Deşi, în ultima vreme, cântăreţul de origine canadiană se implică în tot mai multe scandaluri, este de remarcat faptul că Justin Bieber îşi face timp şi pentru acţiuni de caritate.

De exemplu, tânărul artist  a cântat la concerte caritabile în beneficiul spitalului Children’s Miracle Network. De asemenea, a donat copiilor internaţi aici o parte dintre profiturile obţinute din vânzările albumelor sale.

Matt Damon, un grevist original

Pe cât este de şarmant în rolurile sale de pe micul ecran, pe atât de hotărât este Matt Damon atunci când vine vorba de acţiuni caritabile. Activist ecologist convins, actorul este cofondatorul site-ului Water.org, care are drept scop donarea de apă potabilă oamenilor din ţările unde accesul la asemenea surse de apă nu este posibil.

Una dintre cele mai originale acţiuni ale sale a fost declanşarea unei greve… a toaletelor, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare în rândul populaţiei asupra unei chestiuni stringente, aceea că milioane de persoane de pe planeta noastră nu au acces la apă curentă.

„Şi mai şocantă este, însă, lipsa catastrofală pe plan mondial a apei potabile şi a instalaţiilor sanitare. 780 de milioane de oameni – jumătate din populaţia Statelor Unite – nu au acces la apă potabilă. 2,5 miliarde de persoane nu au acces la toalete şi instalaţii sanitare elementare. Există mai mulţi oameni care au telefoane mobile decât oameni care au toalete”, declara Matt Damon, la începutul acestui an.

Madonna, furată de propria fundaţie

Diva pop a înfiinţat, în 2006, Fundaţia “Raising Malawi”, prin intermediul căreia sunt ajutaţi copiii din Malawi, un mic stat african afectat de sărăcie. Până acum, s-au derulat mai multe proiecte pentru construirea mai multor şcoli primare în Malawi, însă au existat şi unele nereguli.

De exemplu, unul dintre managerii care se ocupă de fundaţie a fost acuzat că a deturnat fonduri în valoare de 3,8 milioande dolari, fonduri destinate construirii unei şcoli, potrivit New York Times. Controlul a avut loc după ce conducerea fundaţiei anunţase că intenţionează să cheltuie 15 milioane de dolari pentru ridicarea unei academii de elită destinate fetelor.

Caritate Made in Romania

În ultimii ani, actitivităţile caritabile au devenit din ce în ce mai prezente în viaţa vedetelor de pe la noi. La unele apar chiar în fişa postului, la altele intră în programul de zi cu zi. Şi mai există o categorie: vedetele care au transformat filantropia într-un stil de viaţă!

Mihaela Rădulescu este o altă “veterană” în organizarea evenimentelor caritabile. Colaborează cu mai multe fundaţii din România, iar numele ei este legat de multe proiecte umanitare. Una dintre cele mai remarcabile acţiuni ale vedetei a fost, cu siguranţă, în 2007 atunci când, într-un timp record, Mihaela Rădulescu a mobilizat aproape toate vedetele din showbiz şi a strâns banii necesari unei intervenţii chirugicale de care fetiţa Lianei Stanciu avea mare nevoie la momentul respectiv.

De ce apelează oamenii şi ONG-urile la ajutorul vedetei? ”Cei care apelează la mine au înţeles că sunt o profesionistă în caritate şi o persoană publică extrem de credibilă şi serioasă – nu există să nu verific mai întîi fiecare fundaţie sau ONG cu care lucrez (prin firmele de audit financiar şi de avocatură cu care colaborez), nu există să nu urmăresc destinaţia banilor pe care-i strîng, până la ultimul cent, nu există să nu fac la rândul meu o donaţie în toate cauzele în care mă implic, tocmai pentru că eu cred enorm în puterea exemplului. Şi, în plus, apelează şi pentru că au garanţia reuşitei, nu există să fac o campanie umanitară, o gală caritabilă sau orice acţiune în zona aceasta fără să strâng măcar banii la care sperau organizatorii. Dar, de fiecare dată depăşesc cu mult suma propusă”, ne declara Mihaela Rădulescu, cu ceva timp în urmă.

Şi Andreea Esca este una dintre cele mai implicate vedete din România în tot felul de acţiuni caritabile. ”Susţin programele Fundaţiei de combatere şi prevenire a cancerului la sân, deoarece cred că această boală afectează prea multe femei din România, iar ele nu ştiu încotro să se îndrepte. Şi mai ales vreau să le învăţ să meargă în fiecare an la control pentru a nu fi descoperite cu un cancer în fază atât de avansată încît să nu mai poată fi salvate. Le ajut cum pot şi pe prietenele mele de la UNICEF (de exemplu, în curând am să particip la o întâlnire legată de soarta copiilor rămăşi în ţară după ce părinţii au plecat la muncă în străinătate), şi mai informez lumea despre acţiunile Crucii Roşii. Altfel, trimit cei 2% la SMURD. Pentru că am văzut oamenii de acolo făcînd lucruri minunate şi îi respect enorm”, susţine prezentatoarea Ştirilor PRO TV.

Andreea Marin  este una dintre cele mai vizibile vedete implicate în acţiunile umanitare din ţara noastră. Fosta prezentatoare TV este ambasador al Bunăvoinţei pentru UNICEF, prin urmare Andreea participă la tot felul de evenimente de gen.

Conduce Fundaţia “Preţuieşte viaţa” şi a înfiinţat un proiect umanitar, numit ”Şcoala Mamelor”,  prin care îşi propune să ajute toate mamele care se confruntă cu dificultăţi, oferindu-le suport logostic pentru rezolvarea problemelor.

 

Cătălina Matei

Foto: Splash News; FotoPublimedia